Fabeldier

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fabeldier door Hildo Krop, 1916

 

 

Afdekstenen

 

Een van de eerste opdrachten in de functie van stadsbeeldhouwer was voor Hildo Krop het maken van de decoratie op de borstweringen van drie bruggen in de Leidsestraat. Waarschijnlijk heeft Krop bij het uitvoeren van de fabeldieren nog gewerkt naar een ontwerp van architect Piet Kramer. De sculpturen vormen een grote eenheid met de geometrische bakstenen pijlers en zijn eigenlijk nog niet meer dan bewerkte afdekstenen. Bij latere opdrachten voor bruggen maakte Krop zelf de ontwerpen en kreeg het beeldhouwwerk een steeds prominentere plaats.

 

(citaten uit Het Amsterdams Beeldenboek, 1996)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Hildebrand Lucien Krop (1884-1970)

 

Krop was feitelijk van 1916 tot aan zijn dood stadsbeeldhouwer van Amsterdam, officieel werd de titel hem in 1956 als eerbetoon toegekend. Toen Krop een keer met Zadkine door Amsterdam liep, waar ondertussen veel van zijn beelden stonden, riep deze uit: 'Nom de Dieu, tu dois être millionnaire'.

 

Krop was een veelzijdig kunstenaar. Op een meubelfabriek leerde hij houtsnijden en van John Rädecker leerde hij steenhakken. Hij werkte ook als keramist. Krop maakte geen onderscheid tussen vrij en gebonden werk, maar zijn visie op kunst was wel onlosmakelijk verbonden met zijn kijk op de samenleving: ''Zodra je je op het terrein van de kunst beweegt, zeg ik gemeenschap.''

 

Info Hildo Krop            Krop in Amsterdam             Wikipedia

 

 

 

 

 

                

 


 

Leidsestraat, bruggen over de Herengracht, Keizersgracht, Prinsengracht

 

Foto’s: juli 2006 en 2010

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum

 

Amsterdam: Hildo Krop