Tijger en leeuw met prooi

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tijger en Leeuw met prooi door Jaap Kaas, 1938

 

 

 

 

 

Al heel jong vertok de in Amsterdam geboren Jaap Kaas met zijn ouders naar Antwerpen. Daar werd hij vaste bezoeker van de Zoo in Antwerpen, hij raakte bevriend met oppassers en kunstenaars die de dierentuin als werkterrein hadden. Toen hij op zestien jarige leeftijd weer in Amsterdam kwam te wonen, zette hij dit patroon voort in Artis. Hij raakte vergroeid met de tuin en kreeg er als kunstenaar een onderkomen, een klein atelier. Hij maakte in de loop der jaren voor de personeelsvereniging belangeloos vele oorkonden voor jubilerend personeel.

 

In 1938 bestond Artis 100 jaar en de personeelsvereniging bood Artis twee beelden aan gemaakt door Jaap Kaas. De eerste, een tijger met prooi, werd op 1 mei onthuld, de tweede, een leeuw met prooi, kwam een jaar later gereed.

 

††††††††††† Voor de beeldhouwer lag in het uiterlijk van de dieren de karakteristiek van hun wezen besloten. Met de

††††††††††exacte weergave van lichaam, houding en gedrag trachtte hij het innerlijk leven van de dieren te treffen. Zijn

††††††††††† beelden zijn heel expressief.

 

 

††††††††††††††††††††††††† Tijger

 

 

†††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† Onthulling van de tijger op 1 mei 1938

 

 

 

††††††††††††††††††† het dier staat niet meer dwars op maar evenwijdig aan de gevel

 

 

 

 

††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††

 

 

†††††††††††††††††††††††††††††††††† Leeuw

 

 

 

 

 

 

 

†††††††† †††††††††††††††††††††††††

 

†††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††

 

 

 

 

 


 

Jaap Kaas (1898-1972)

 

Wikipedia

 

Kaas werd geboren in Amsterdam, maar het gezin woonde tijdens zijn jeugd in Antwerpen. In 1914 kwam hij terug in Amsterdam en volgde een opleiding aan de Rijksacademie, hij kreeg les van J. Bronner. Na zijn opleiding vestigde Kaas zich als vrij beeldhouwer.

 

 

 

†††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† ca 1920

 

 

Na zijn academietijd leidde Kaas aanvankelijk tot eind 1924 een zwervend bestaan. In dienst van Monumentenzorg werkte hij mee aan restauratieprojecten in het gehele land. Ook voerde hij opdrachten uit ter versiering van de gevels van de vele nieuwe gebouwen die na de Eerste Wereldoorlog in Amsterdam verrezen, zoals het Tuschinski Theater in 1920 en het Koloniaal Instituut in 1922. Van 1925 tot 1936 behoorde Kaas tot het groepje beeldhouwers dat in samenwerking met de architecten van de Amsterdamsche School, en betaald uit het gemeentelijk steunkrediet, de stad voorzag van anoniem bouwbeeldhouwwerk.

 

Hij werkte vrijwel dagelijks in Artis en maakte onder andere een reliŽf van de Oerang-Oetang Sultan. Kaas kreeg de officieuze titel 'beeldhouwer van Artis'. Na de oorlog werd Kaas leraar tekenen en beeldhouwen aan de Academie voor Beeldende Kunsten en Technische Wetenschappen. Verder was hij actief in verschillende kunstenaarsverenigingen. In 1972 overleed hij als een vergeten kunstenaar.

 

 

††††††††††††††††† ††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††

†††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† ca 1938

 

 

 

††††††††††††††††††††††††††††††††† Jaap Kaas, Zelfportret , 1948(Coll. Museum Beelden aan Zee)

 

 

 


 

Plantage Middenlaan, Amsterdam Centrum

 

Fotoís: oktober 2010

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum