Pekingeend

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pekingeend door ACRAM, 2008

 

 

Ter gelegenheid van de Olympische Spelen in Beijing ofwel Peking, China is het kunstwerk ‘Pekingeend’ geplaatst.

 

Zwembad

 

Al jaren wordt gediscusieerd over de mogelijkheid om in het Oosterdok een al of niet drijvend zwembad te maken laat een persbericht weten. Sinds vrijdag 8 augustus, de openingsdag van de Spelen, ligt er in het Oosterdok een zwembad. Een bad waar zes Pekingeenden klaar staan in de startblokken. Bij de deelnemende sporteenden zijn zowel de dames als de heren vertegenwoordigd, er staan om-en-om vrouwtjes-eenden en woerden klaar.

 

Drooggelegd

 

In de waterbak stond tot december 2007 de beeldengroep Amphitrite. Het fonteinbeeld werd vanwege de bouw van het nabijgelegen Architectuur Centrum Amsterdam (Arcam) in 2003 drooggelegd omdat druppels tegen de ramen van het gebouw zouden waaien. Zeeburg wil al jaren het beeld terughalen naar het KNSM-eiland, de oorspronkelijke standplaats. Na restauratie wordt het beeld daar herplaatst.

 

 

 

                  

 

 

 

 

 

 

 

 


 

ACRAM

 

Het Amsterdams Architectuurcentrum (Arcam) heeft het bad aangelegd in het water vlakbij het Centraal Station. Met plastic eenden op de startblokken vormt het bad de expositie Pekingeend 2008. Het zwembad zal voorlopig blijven liggen.

 

Arcam heeft aangegeven dat er nieuwe exposities op de waterbak kunnen verschijnen. Als kunstenaars een leuk idee hebben, kunnen ze bij Acram terecht mits ze zelf geld meenemen. Met het zwembad wil Arcam het startschot geven voor creatieve initiatieven.

 

 

 


 

Oosterdok, Prins Hendrikkade

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum