Vissen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Het waterbeeld vissen door Gerarda Rueter, 1962

 

In 1962 kreeg Rueter de opdracht een fontein te ontwerpen voor het Leidseplein. Ze ontwierp een fonteinbekken met enkele verticale spuiters waarin twee vissen een horizontale waterstraal spuwen.

 

 

Nieuw fontein

 

Het Dagelijks Bestuur heeft ingestemd met het realiseren van een nieuwe fontein op het Leidseplein. De nieuwe fontein wordt aangelegd ongeveer op de plek van de huidige fontein op het pleintje voor Hotel American. Het ontwerp bestaat uit een nieuwe ovaalvormige fontein met vier grote en acht kleine spuiters, welke elk apart worden aangelicht. Het ontwerp sluit qua vormelementen en materiaal aan op het hotel. De fonteinbak heeft een lengte van circa 20 meter en een breedte van circa 10 meter. Het bassin wordt circa 40 cm hoog en krijgt een brede rand waar passanten op kunnen zitten. Centraal in de fontein ‘drijft’ het bestaande bronzen beeld van de 2 snoeken.

 

(Stadsdeel Centrum, 19 augustus 2005)

 

 

 

                         

 

 

Snoekfontein

 

De fontein is vernoemd naar Hans Snoek (1911-2001), danseres, balletpedagoge en oprichtster van onder andere het Scapino Ballet. Zij liet een legaat na aan de gemeente Amsterdam voor de renovatie van de fontein op het Leidseplein. Haar initiatief is uitgegroeid tot de huidige fontein.

 

Waterstralen kletteren en spatten op het golvende water in het bassin. De sproeiers geven een wisselend waterbeeld, hoog opspringend tot 2.50 meter en terugvallend tot net boven de waterspiegel. Vier jetfonteinen in het bassin gaan recht omhoog. Vier stralen ontspringen aan grote slakkenhuizen en vier waaierfonteinen stuiven fijnen stralen uit Botticelli schelpen. In het midden van het watergewoel staat het oorspronkelijke vissenbeeld rustig een waterstraal te spuwen.

 

 

 

                  

                  

                     2006

 

 


 

Gerarda Rueter (1904-1993)

 

Rueter werd opgeleid aan de Rijksakademie waar zij les kreeg van Bronner. Het effect van Bronners’ credo ‘beeldhouwkunst is architectuur en architectuur is beeldhouwkunst’ klonk lange tijd in haar beelden door. Haar vroege werk wordt gekenmerkt door een monumentale stijl en eenvoudige gesloten composities. Later ontwikkelde zij zich meer in een naturalistische stijl zonder de monumentaliteit uit het oog te verliezen. Rueter maakte veel diersculpturen, kinderportretten en symbolische of historische mensfiguren.

 

(naar het Amsterdams Beeldenboek, 1996)

 

Kunstpedia

 

Wikipedia

 

 

 

 

Detail van een tekening van Jan Rothuizen uit de Volkskrant van 29 oktober 2010. Bij het vissenbeeld staat

geschreven: ‘De vissen zouden een vroeg werk van Beatrix zijn

 

 

 

 

                           2011

 

 

 


 

Ansichtkaarten

 

 

 

                          

 

                               de situatie in de 20e eeuw

 

 

                          

 

                                vóór 1962 of een imaginair fontein ?

 

 

 

                              

 

                                Foto: Minne Dijkstra, ca 2003

 

 

 


 

Leidseplein

 

Foto’s: juli 2006 en mei 2011

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum

 

Buitenbeelden in Amsterdam:  Flora & Fauna in beeld