Monument voor de te jong gevallen boom 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Monument voor de te jong gevallen boom door André van der Linden, 1971

 

 

Dode acaciaboom

 

Van der Linden: “Ik fietste met mijn bakfiets door De Lairessestraat en zag daar een afgezaagde boom met heel grote uitstulpingen, gezwellen zeg maar, een duidelijk zieke boom. Ik ben naar huis gegaan, heb daar mijn eten opgeschrokt en ben daarna meteen met beitels en verf naar die boom teruggegaan. Terwijl ik aan de slag was, kwam de politie langs. Die agenten konden waarschijnlijk geen wetsartikel vinden dat ik overtrad, dus moest ik mee naar het bureau. Ik heb daar verteld hoe ik onder de indruk was van die zieke boom en dat ik daar een monument van wilde maken. Een van die politiemensen was wel aardig en suggereerde dat ik daar maar een brief aan de burgemeester over moest schrijven. dat deed ik.

 

Ik kreeg antwoord dat die boom al vergeven was aan de universiteit, om onderzoek te doen naar die ziekte, maar mij werd aangeboden een andere boom te zoeken. Er waren er meer met dergelijke gezwellen, een daarvan stond op het Frederiksplein en ik dacht: laat ik maar meteen hoog grijpen. En ik kreeg nog toestemming ook.” De kunstenaar kreeg er in zijn ogen vorstelijk voor betaald: “Elfduizend gulden, een jaarsalaris toen.”

 

Het ontstaan van het Monument voor de te jong gevallen (of te vroeg gestorven) boom was destijds, in 1971, een happening. Dag in dag uit was de Friese beeldhouwer in de weer om de dode acaciaboom om te vormen tot een kleurrijk kunstwerk. De boom werd zo het symbool van ontluikend milieubewustzijn en maatschappelijk bevlogen kunstenaarsacties.

 

 

 

 

 

Herziening Amsterdams beeldenbestand

 

Het beeldenbestand van de Amsterdamse binnenstad is rond 1995 geïnventariseerd en beoordeeld door het Amsterdams Fonds voor de Kunst. Voor tien beelden betekent de actie een roemloos einde. Zij zijn volgens het fonds zo verwaarloosd of beschadigd dat ze uit het straatbeeld dienen te verdwijnen, waaronder de boom.

 

Van der Linden in 1996: ''Het is een grof schandaal. Vijftien jaar lang heeft de gemeente het beeld verwaarloosd. En nu het op instorten staat, moet het weg. Omdat de boom nog met zijn wortels in de bodem vastzit, houdt dat automatisch vernietiging in. Het fonds kiest voor de gemakkelijkste weg. Laten ze het nou eerst maar eens opknappen en pas dan beoordelen of het artistiek van waarde is. Dit is de bekende tactiek van de gemeente Amsterdam: je laat de boel verkrotten en dan is er niemand meer die er nog om geeft.''  Van der Linden legt zich niet bij de gang van zaken neer. ''Ik heb de Stichting Beeldrecht gevraagd mijn belangen te behartigen. Mijn naam staat op het spel. Gewoon opknappen; dan kan-ie weer tijden mee.''

 

Van der Linden in 2010 over 1996: “Ik ben zelf maar eens gaan kijken. Tot mijn verbijstering zag ik boven in mijn beeld een fiets bungelen. Ik heb ze fijntjes laten weten dat als ze eerst die fiets eens weghaalden, ze misschien tot een heroverweging konden komen. Ik heb daar nooit antwoord op gekregen, maar een paar jaar later kwam ik weer eens langs het Frederiksplein en waarachtig, mijn beeld zag er piekfijn uit. Zonder fiets. Helemaal opgeknapt, goed in de verf.”

 

Van der Linden in 2010 over 2010: “Wat mij opviel, is dat mijn kleur geel nu slordig is overgeschilderd in een goudkleur. Dat stoort me nogal, het is kunstvervalsing. En het beeld is slecht onderhouden. Ik ben bang dat het hout gaat rotten. Daar moet gauw iets aan gebeuren.”

 

(met o.m. citaten uit Het Parool, 30 maart 1996 en 25 mei 2010)

 

 

 

                                                                                                                                het geel is okerkleurig overgeverfd

 

 


 

André van der Linden (1945)

 

De Friese beeldhouwer André van der Linden maakt abstracte beelden, waarin meestal twee of drie verschillende materialen verwerkt kunnen zijn: brons, roestvrij staal en verschillende soorten natuursteen. Hij heeft het vermogen de harde steensoorten zodanig te bewerken, dat het lijkt alsof hij het materiaal heeft gekneed en gebogen.

 

Website

 

                                                                                  

 

 

 

 

 

 


 

Frederiksplein, Amsterdam Centrum

 

Foto’s: april 2006 en mei 2010

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum

 

Buitenbeelden in Amsterdam:  Monumenten

 

Buitenbeelden in Amsterdam:  Flora & Fauna in beeld