Danser 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Danser door Henk Visch, 1992

 

Bij de herinrichting van het terrein rond de Oranje Nassau Kazerne (ooit gebouwd voor Napoleons soldaten) stond men voor de vraag wat de optimale lokatie zou zijn voor de plaatsing van een kunstwerk. Het centrale plein viel af en het plan groeide een kunstwerk op een dak van een bouwblok te plaatsen. Henk Visch had al eerder een dakbeeld gemaakt en hij werkte de opdracht uit.

 

Het resultaat was de gouden man. Per etmaal schuift de danser een 20 centimer verder, de reis langs de dakrand vraagt ongeveer 16 maanden. Aan het einde gekomen keert de man op z’n schreden terug. Visch over kunst: 'Het kunstwerk beschikt slechts over één aspect van het kijken, namelijk het gezien worden. Zijn zichtbaarheid is zijn sterkste eigenschap en alleen voor dit doel werd het gemaakt.'

 

 

    

 

 

 

 

 

Henk Visch is een veelzijdig kunstenaar die zich uitdrukt in verschillende disciplines. Hij begon als tekenaar en graficus, maar legt zich vanaf 1981 ook toe op beeldhouwkunst. De beelden van Henk Visch variëren van monumentale houtconstructies en grote polyester vormen tot kleine figuren van gevonden materiaal.

 

 

De figuratieve beelden van Visch zijn geen letterlijke weergave van de werkelijkheid, ze bieden ruimte voor associatie en interpretatie. Ook is Visch actief als dichter en maakt hij onder meer de illustraties bij de rubriek van de columnist Mirza in de Volkskrant.

(citaat uit www.kunstbus.nl)

 

 

 


 

Henk Visch (1950)

 

Staan

 

“Eigenlijk gaat al mijn werk over staan. Dat zou je best een soort thema kunnen noemen. Alle beelden staan eigenlijk op een voet of steunen ergens op. Het staan zoals jezelf ook staat en bestaat. Voeten waarmee je op de bodem staat, nee, niet op de bodem, op de aarde. De aarde heeft geen bodem.“

(uit Sonsbeek 86)

 

 www.henkvisch.nl                Wikipedia

 

 

                         

 

 

 

 


 

Kazernestraat, Amsterdam Centrum

 

Foto’s: april 2006

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum

 

Buitenbeelden in Amsterdam: het mensbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam: Gevelbeelden