Timpaan

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Timpaan door Wendela Gevers Deynoot, 1991

 

 

Aan de zijgevel van voormalige Oranje-Nassau-kazerne. Een timpaan is een naar klassiek voorbeeld gemodelleerde, veelal driehoekige bekroning van een gevel, ingang of venster. Vaak is een timpaan met beeldhouw- of schilderwerk versierd. Het timpaan aan de Kazernestraat was nooit ingevuld. Gevers Deynoot wil met haar kunstwerk refereren aan het verleden en de toekomst van het gebouw en haar bewoners, de pijlen in twee richtingen.

 

De voormalige Oranje-Nassau-kazerne is een gebouw uit 1810 (de tijd van Napoleon) en had indertijd de langste gevel in Europa. In 1990 werd het omgebouwd voor sociale huisvesting en kantoren. Aan de achterkant ligt een plein, het voormalige exercitieterrein.

 

 

Stadsbeeldhouwer Christiaan Welmeer

 

Aan de voorzijde en de andere zijgevel hebben de timpanen nog origineel beeldhouwwerk. De architect van de kazerne Abraham van der Hart ontwierp de decoraties en liet de uitvoer over aan stadsbeeldhouwer Christiaan Welmeer. Welmeer vulde de twee timpanen met een overdaad aan militaire attributen (een verwijzing naar de toenmalige militaire functie van het complex), zoals kanonnen, helmen, schilden en lansen die brutaal over de rand steken. Opmerkelijk is dat de volledige groep is vervaardigd van hout en niet van steen. In 2005 zijn diverse houten ornamenten gerestaureerd door beeldhouwer en restaurator Karoly Szekeres.

 

 

 

                   

 

                                   door Christiaan Welmeer, 1810

 

 


 

Wendela Gevers Deynoot (1947)

 

Gevers Deynoot vervaardigt voornamelijk objecten voor de openbare ruimte en karakteriseert zichzelf als 'monumentenbouwer'. Ze werkt veel met metaal, beton en steen.

 

 


 

Sarphatistraat, Amsterdam Centrum

 

Foto’s: maart 2007

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Centrum