‘Hemeldak’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Muurschildering van Hans Koetsier, 1977

 

 

 

 

Letter Y

 

Op de gevel is de boven alles uittorende letter Y afgebeeld alsof er staat ‘Boven Y’.

 

Koetsier heeft in 1988 bij Almere ook een reusachtige letter neergezet, maar dan in beton. Evenals de Y is de Almeerse A opgebouwd uit elkaar overlappende cirkels.

 

Hans Koetsier begon in de reclame, daarna maakte hij schilderijen en zeefdrukken waarop cijfers te zien zijn. Vanaf eind jaren zestig maakt hij monumentale beelden die vaak een stempel- of letterachtig karakter hebben.

 

foto A: Nimis-beton

 

 

 

Zonnige plek

 

De noordelijke zijde van Nieuwendam Noordwest bestaat uit koopflats, die herkenbaar zijn aan het sierbeton. Daarvoor gestapelde laagbouw en drive-in woningen, waarbij de overgang van Amerbos naar Elpermeer opvalt door twee uitingen van beeldende kunst. Op de kopgevel van flat C is een enorme schildering met een abstract motief aangebracht. Het gebruik van de tinten wit en lichtblauw en de ronde vormen geven een harmonieus verband met de achtergrond van de voortdurend veranderde wolkenpartijen. De kleuren suggereren ook op een sombere dag een plek waar het zonnig is.

 

(Stadsdeel Amsterdam-Noord)

 

 

 

 

 

 

Hemeldak van parkje

 

De kunstenaar Hans Koetsier realiseerde dit werk in 1977 en hij legde gelijk een link met het in de onmiddellijke nabijheid gelegen wandelparkje (ook van 1977) naar een ontwerp van Rik van Bentum. Doordat de schildering op grote afstand zichtbaar is, markeert het van verre de plaats van dit parkje, waarvan het tevens een hemeldak lijkt. Het romantische wandelparkje contrasteert met de achterliggende hoogbouw.

 

Er bevinden zich ornamenten die aan een oud-Amsterdams herenlogement hebben toebehoord. Verder is er een rotspartij van zwerfkeien. Markant zijn de zuilen die afkomstig zijn van de 14e eeuwse kapel de Heilige Stede uit de Kalverstraat, die was gebouwd op de plaats waar in 1345 een wonder plaatsvond. Een schelp verwijst naar het beroemde schilderij van Botticelli met de oprijzende Venus. Dit alles bij elkaar geeft dit gebiedje een exotisch karakter. Deze groene oase, die altijd zicht biedt op de vriendelijke hemel die Hans Koetsier heeft geschilderd, is voor eenieder een uitgelezen plaats om zich aan de drukte van het stadsleven te onttrekken.

 

(Stadsdeel Amsterdam-Noord)

 

 


 

Hans Koetsier (1930-1991)

 

Koetsier was vooral een conceptueel kunstenaar. Dat betekent dat een groot deel van zijn projecten nooit werd uitgevoerd. Dat was ook vaak helemaal niet de bedoeling. Bij het idee om de berg Fuji een meter lager te maken, of om een krant van vanille-ijs te scheppen, ging het Koetsier vooral om de gedachte -om de voorstelling die je je van zo'n concept kunt maken. Wat Koetsier vaak wel liet uitvoeren, waren teksten. De zin 'Ik lijd verschrikkelijk' was bijvoorbeeld in de lucht te zien op een doek achter een vliegtuigje. Een tweede vliegtuigje met zijn naam vloog erachteraan.

 

(citaat uit Trouw, 20-10-2001)

 

 


 

Amerbos

 

Foto: april 2006

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Noord

 

Amsterdam: Muurschilderingen