de Bank

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Bank door Gerrit Velthuis, 1992

 

 

Toevlucht

 

De Stichting Werkgemeenschap Orthopedagogische Zorg grenst aan een parkje en een kinderboerderij. In het water aan de rand van het parkje ligt een klein eiland. Ter bekroning van dit eilandje heeft Gerrit Velthuis een enorme, ovale bank ontworpen. Het eiland in de vorm van een kegelvormige heuvel steekt een meter boven het omringende park uit en de bank op de top is via een stalen loopbrug bereikbaar. In de rugleuning van de bank is in brons een tekst van de negentiende eeuwse dichter Rainer Maria Rilke aangebracht:’……maar er is veel tijd nodig voor alles, heel veel tijd.’

 

Deze tekst sluit aan bij de bedoeling de Velthuis met de bank voor ogen staat: een plek waar men even kan uitstijgen boven de dagelijkse beslommeringen en kan ontsnappen aan de jachtigheid van het bestaan. De golvende lijn van het gras rondom de bank suggereert dat de bank wordt opgetild.

 

(site Stadsdeel Noord)

 

 

Op de foto is in het midden nog vaag een ster in het oppervlak te ontwaren. De levende have van de naast gelegen kinderboerderij heeft vrije toegang ..

 

 

 

               

 

                                                                         .. maar er is veel tijd nodig voor alles, heel veel tijd

 

 


 

Gerrit Velthuis (1951)

 

 


 

Hoge Land, Amsterdam Noord

 

Foto’s: december 2006

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Noord