De haas en de schildpad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

The Orbitor’s Chair door Stephen J. Shanabrook, 2001

Op de bank wordt het klassieke sprookje van de haas en de schildpad verbeeld.

 

 

Orbit

 

Orbit is te vertalen met omwenteling, in de zin: ‘in een baan (orbit) rond de aarde of de maan’. De bedoeling was dat de bank rond de boom draaide, maar door technische problemen staat de bank stil heet het in 2008. Twee jaar later blijkt dat het binnenwerk zwaar aangetast is door roest en dat de rails er bij hangt.

 

 

                                               

 

 

 

Omschrijving uit het archief van BovenIJ: “Bankje dat om een kastanjeboom draait, 360 º draaien in een uur. ‘Cycle of living in time’. Patiënten die in het ziekenhuis aanwezig zijn doorbreken hun dagelijkse routine. Het bankje brengt routine terug in het leven van mensen.” De bank is aangekocht in 1998.

 

 

Aesopus

 

De wedloop tussen de haas en de schildpad is een fabel, vermoedelijk geschreven door Aesopus, een Griekse slaaf die leefde in de 5e eeuw voor Christus. In het verhaal houden de twee dieren een wedloop. De haas denkt zeker te zijn van de overwinning en spant zich niet in. Onderweg doet hij een dutje maar slaapt te lang. Als hij wakker wordt heeft de schildpad de finish bereikt. De moraal: hardlopers zijn doodlopers, stugge werkers behalen resultaat.

 

Opvallend detail van het kunstwerk: de schildpad is verbeeld als een waterschildpad, de haas als een luchthaas.

 

 

 

                    

 

                            2008

 

 

 

                                 

 

                                            2010

 

 

Behalve ‘de technische problemen’ waardoor de bank niet meer draait, wordt het kunstwerk niet schoon gehouden. Bij bezoek in 2008 en in 2010 is de bank smerig. Daar zal niemand op gaan zitten om even bij te praten, te reflecteren of te ontsnappen aan de zorgen.

 

 

 


 

Stephen J. Shanabrook (1965)

 

www.stephenshanabrook.com

 

 


 

BovenIJ Ziekenhuis, Statenjachtstraat

 

Foto’s: augustus 2008 en juli 2010

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Noord