Vliegend Hert 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vliegend Hert  door Theo Schepens, 2002

 

 

Symbool

 

De kruising van Volendammerweg en IJdoornlaan is enige jaren terug veranderd in een rotonde. Op het middengebied is in 2002 een kunstwerk geplaatst van Theo Schepens. Dit werk is tot stand gekomen in samenspraak met een vertegenwoordiging uit de buurtbeheren Marken- en Werengouw. Het stadsdeel Amsterdam-Noord wil met het realiseren van beeldende kunst in de openbare ruimte de kwaliteit van die ruimte verbeteren. Het gaat immers om meer dan alleen maar werken en wonen in Noord.

 

Het hert verwijst naar de tijd van het voormalige Schellingwoude en het vliegen naar de zwaan uit het wapen van Waterland. De rotonde ligt tussen beide gebieden in.

 

 

 

                      

 

 

 

 


 

Theo Schepens (1961)

 

www.theoschepens.com

 

Wikipedia

 

 

Citaten uit een interview in 1998 (de Noordhollandse Courant):

 

Nieuwe dimensie

 

“Het is niet de taak van de kunstenaar om de openbare ruimte te vullen, maar om die ruimte een nieuwe dimensie te geven.” Hij blijkt niet van grote beelden te houden, er staan er al te veel in Nederland, hij ziet liever verschillende maten. “Het is toch veel spannender om bijvoorbeeld bij vijvers en parken sculpturen van veertig centimeter te plaatsen. Ga aan de rand van het water zitten, kijk naar die beelden en de ruimte verandert totaal.”

 

Voor Schepens aan de Academie voor Beeldende Kunst in Enschede zijn opleiding begon, was hij actief en intensief bij het bewegingstheater betrokken. Hij vindt improviseren vanuit het lichaam ‘het mooist’. Vanaf 1989 is hij professioneel beeldend kunstenaar. “Ik deed de ontdekking dat vrijwel niemand in Nederland ruimtelijk werk maakte dat vanuit het menselijk lichaam was gedacht. Een andere overweging om deze richting in te slaan, was dat ik me realiseerde dat een theaterstuk tijdelijk is. En dat je bij het beelden maken tijdelijkheid koppelt aan de eeuwigheid.”

 

 

 

                           

 

 

 

Het is vooral de relatie lichaam tot ruimte die Schepens fascineert. Hij verklaart: “Het is een wonderlijke gedachte, maar iedereen die in een ruimte verblijft, reageert erop en laat zich eigenlijk door die ruimte voortbewegen. Dat principe geldt ook voor openbare ruimten. Daarom is niet alleen de inhoud van een beeld dat daarin geplaatst wordt belangrijk, ook het formaat.

 

Dictators weten het wel: plaats een boven de kijker uittorend beeld en je veroorzaakt een akelig gevoel van nietigheid.  Eigenlijk maak ik alleen maar beelden van net 40 cm hoog. Daarbij wil ik zo zuinig mogelijk met mijn tijd en energie omgaan, en houd ik niet van verspilling van materiaal. Ik wil ook dat elk beeld anders is, dwing mezelf steeds opnieuw te beginnen. Zo houd ik mijn werk levend en mezelf in leven.

 

 

 

                 

 

 

 

 


 

IJdoornlaan, Nieuwendam  Amsterdam Noord

rotonde Volendammerweg-IJdoornlaan

 

Foto’s: juli 2006

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Noord  

 

Buitenbeelden in Amsterdam: Flora & Fauna in beeld