Totempalen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Totempalen,2003

 

 

Leerlingen Dorus Rijkerschool actief in Kunstproject

 

Vier weken lang hebben 47 kinderen van groep 7 van de Dorus Rijkerschool in de Banne-Zuid samen met een aantal kunstenaars van Stichting 't KAN uit Noord gewerkt aan een kunstwerk voor hun buurt. Eind mei 2003 is het project van start gegaan.

 

De kinderen maken ontwerpen voor een totempaal. De ontwerpen zijn collages, gemaakt door papier te scheuren en te plakken. Uiteindelijk worden van deze ontwerpen 4 grote totempalen gemaakt op houten platen, die tegen de wand van het wooncomplex worden geschroefd. De begeleidende kunstenaars zetten in grote lijnen de ontwerpen op het hout, waarna de kinderen het gaan schilderen.

 

Express Yourself

 

Op 7 september 2003 wordt het kunstwerk tijdens het Banne Bruist Festival officieel onthuld. Het thema aan de hand waarvan de leerlingen aan het werk zijn gegaan is de Indianentotem. Dit thema spreekt kinderen van deze leeftijd aan, maar ook speciaal de jonge bewoner van de Banne. Veel kinderen die in de Banne wonen, komen oorspronkelijk ergens anders vandaan. Ook de Indianen kwamen duizenden jaren geleden vanuit AziŽ naar een nieuw land, Amerika, waarna ze uitzwierven over het hele continent. Ze probeerden door de eeuwen heen hun eigen trots en identiteit te behouden en te tonen aan de wereld, onder andere door het maken van een totempaal. Daarom kreeg het project de naam EXPRESS YOURSELF mee.

 

Het project is een idee van Anneke Wouterse. Sinds elf jaar woont zij in Amsterdam-Noord. In het kader van een drie maanden durende cursus persoonlijke effectiviteit koos ze dit plan uit te werken. Raakvlakken met haar eigen leven zijn de liefde voor kinderen en kunst. Als musicus is zij ook voortdurend op zoek naar nieuwe manieren om haar inspiratie tot uitdrukking te brengen. Dankzij de medewerking van Woningbouwvereniging Olympus, Projectbureau de Banne en een subsidie van het stadsdeel Amsterdam-Noord werd ze in staat gesteld aan de gang te gaan met haar idee.

 

 

Gesloopt

 

Voorjaar 2010 blijkt de flat met het kunstwerk gesloopt

 

 


 

Bezaanjachtplein, Amsterdam Noord

 

Foto: februari 2006

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Noord

 

Buitenbeelden in Amsterdam: Muurschilderingen