‘Zandloper’ en ‘Vlinder’

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘Zandloper’ en ‘Vlinder’ door Jan van Goethem, 1977

 

De uitbreidingswijk  Banne Noord werd tussen 1971 en 1978 aangelegd op grond, die in 1966 van de gemeente Landsmeer was overgenomen. In 1974 was het nog een zandwoestijn, in de loop van oktober 1975 kwamen de eerste huizen gereed, in 1977 woonden er 7.500 mensen en in 1978 was Banne Noord volgebouwd.

 

Vanaf Kadoelen is een muurschildering op de flat Midscheeps in Banne Noord te zien. Twee kopgevels vormen hier een hoek. Hierop heeft de kunstenaar Jan van Goethem in spiegelbeeld een abstracte voorstelling aangebracht. Dat menigeen hierin een vlinder ontdekt, is niet zo vreemd. Dat komt door de kleurcombinatie van blauw, groen en turquoise. Een zelfde exemplaar is te vinden op twee haakse kopgevels aan de Westerlenge en Achtersteven.

 

Twee wanddecoraties in een vorm van een zandloper bracht Jan van Goethem aan op blinde muren bij Midscheeps en Voorsteven/hoek Westerlengte. Zo blijft Banne Noord herinnerd aan haar zanderige verleden.

 

(site Stadsdeel Amsterdam Noord)

 

 

 

 

 

 

 


 

Jan van Goethem (1930)

 

Van Goethem heeft zich gespecialiseerd op beeldende vormgeving in de architectuur. “Naast mijn studie aan de Academie voor Bouwkunst in Tilburg ben ik altijd blijven tekenen, dat was mijn grote liefde. Ik ben ook bouwkunde gaan doen omdat dit vak verwantschap heeft met tekenen. In de praktijk heb je echter weinig vrijheid en de technische kant van de bouw trekt me ook niet. Terwijl ik in de beeldende kunst mijn dingen wel kwijt kan". 

 

Zo motiveert Jan van Goethem (1930) zijn keus om kunstenaar te worden, begin jaren 60. Hij maakt schilderijen, gouaches en glassculpturen. Hij ontwierp onder meer glasapplicaties voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken, voor de Dapperbuurt in Amsterdam (waar hij ook licht in verwerkt) en een glazen muurconstructie bij de Rijksuniversiteit Utrecht.

 

Beeldende kunst en architectuur gaan voor Van Goethem over vormgeving en constructie, over het maken van begrenzingen en het leggen van onderlinge verbanden. Daarom werkt Van Goethem altijd met geometrische vormen, ook in zijn grafische werk.

 

 


 

Voorsteven / hoek Westerlengte, Amsterdam Noord

Achtersteven

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Noord

 

Amsterdam: Muurschilderingen