de Poort  van Noord

 

 

 

 

 

 

 

 

De Poort van Noord door Marcel Smink, 1999

 

Stadspoort

 

Wie Amsterdam-Noord via deze kant binnenkomt, wordt eerst getroffen door een kunstwerk van Marcel Smink. Een breed stenen pad gaat over in een poort en symboliseert hiermee de Stadspoort van Noord.

 

(site stadsdeelraad Noord)

 

 

Omvallend, omhoogkrullend

 

Sommigen noemen het een omvallende poort, maar de kunstenaar zelf ziet het eerder als een omhoogkrullend deel van de weg. Erachter ligt namelijk nog een stuk van de oude Zuiderzeeweg, aangelegd in de jaren dertig. Marcel Smink heeft hem laten bestraten met dezelfde betonnen klinkers als waaruit de poort is opgetrokken.

 

Hij houdt rekening met het feit dat het wordt gezien door veel verschillende mensen: ‘Het is als met het boek ‘In de naam van de Roos’ van Umberto Eco. Dat kun je lezen als een roman, een detective en als een filosofisch werk. Zo’n gelaagdheid probeer ik ook in mijn beelden aan te brengen. Deze poort kun je bijvoorbeeld gewoon zien als een folly, een merkwaardig object in een verkeerslandschap. Je kunt het ook opvatten als een signaal voor automobilisten die van de snelweg komen: u nadert een andere wereld, het wordt tijd voor een trager tempo. Maar je kunt het ook zien als een monument, een eerbetooon aan die oude Zuiderzeeweg.

 

(uit: Beelden in de berm, 2003)

 

 


 

Marcel Smink (1967)

 

www.marcelsmink.nl

 

 


 

Zuiderzeeweg / IJdoornlaan, A10 afslag Nieuwendam, Amsterdam Noord

 

Foto: april 2006

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Noord