Geloof, Hoop en Liefde

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Geloof, Hoop en Liefde door Nicholas Pope (1997)

Tweede van Swindenstraat, hoek Linnaeusstraat op het dak van de nieuwbouw van het Koninklijk Instituut voor de tropen.

 

 

Het beeld is onderdeel van een groep van drie. Geloof en Hoop staan op het dak, Liefde op de begane grond achter glas.

De beeldhouwer reageert met zijn drietal op het moedergebouw aan de overkant waar vrouwenbeelden het Nederlands-Indische eilandenrijk symboliseren.

 

 


 

Nicholas Pope (1949)

 

Vanaf het midden van de jaren zeventig maakt de Engelse kunstenaar Nicholas Pope beelden van hout en steen, materialen uit zijn directe omgeving. Deze beelden bestaan meestal uit meerdere delen, die op elkaar gestapeld zijn of geformeerd tot een lijn of een groep. Ze roepen associaties op met de directheid en ongecompliceerdheid van het platteland, waar Pope woont en werkt.

 

Hoewel ze een langdurige en moeizame bewerking hebben ondergaan, zien ze eruit alsof het brokken pure natuur zijn. De kracht en de robuustheid van het materiaal blijven zichtbaar. Naast de natuur zijn twee reizen die Pope in de jaren zeventig maakt naar Roemenië van grote invloed op zijn werk. Hij voelt zich nauw verwant met de plattelandsbevolking in dat land en met de eeuwenoude nog voortlevende tradities. Vooral de oeroude, ingenieuze bouwconstructies van stapelingen en stuttende palen maken indruk.

 

Pope's beelden uit die tijd worden gekenmerkt door een aandacht voor de traditionele thema's van de beeldhouwkunst: zwaartekracht, gewicht, balans, massa, volume, vorm, structuur, contour en oppervlak. De relatie van het beeld tot de ruimte en tussen de verschillende onderdelen van een beeld spelen een belangrijke rol.

In de loop van de jaren tachtig gaat Pope over op materialen als keramiek, aluminium en stof. De beelden die vanaf die tijd ontstaan, bevatten vaak licht ironische verwijzingen naar christelijke thema's of figuren, zoals de twaalf apostelen of de drieëenheid.

 

Wikipedia

 

 


 

2e van Swindenstraat

 

Foto: maart 2006

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Oost

 

Buitenbeelden in Amsterdam: Gevelbeelden