Compositie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Compositie door Leo de Vries, 1967

 

 

 

 

 

 

Het uit drie delen bestaande beeld oogt als een ontspannen op de zij liggende mensfiguur. De driedeling van het beeld had zijn oorzaak in ruimtegebrek. De Vries hakte het in een klein atelier, de vloer kon maar een ton dragen. De drie delen lijmde hij later aaneen.

Een rustende gestalte van De Vries ligt ook op het Staalplein in Slotervaart. De kunstenaar nam in zijn beelden het materiaal dat hij had als uitgangspunt, de oorspronkelijke steen bleef duidelijk herkenbaar. De Vries besteedde veel aandacht aan de rangschikking en ritme van de volumes..

 

 

 

 

 

 

 


 

Leo de Vries (1932-1994)

 

De Vries herinnerde zich dat hij op de kleuterschool al beelden wilde maken. Hoewel De Vries ook in hout werkte, was steen zijn favoriete materiaal. Hij maakte geabstraheerde menselijke figuren waarbij de blokvormige opbouw geďnspireerd is op het werk van de Oostenrijker Wotruba. Als men De Vries vroeg waarom hij iets op de een of andere manier deed, antwoordde hij altijd kort: ‘Zo moet het’ of ‘Hier staat het’. Hij bewerkte de steen direct, zonder voorstudies.

 

In 1962 richtte hij met negen andere kunstenaars de Groep Scorpio op, ze richtten zich in hun werk op het breukvlak van abstractie en figuratie. De hoop was buiten hun eigen locatie tentoonstellingen te mogen maken, maar die hoop bleek ijdel.

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

Galileďplantsoen, Watergraafsmeer; Amsterdam-Oost

 

Foto’s: september 2012

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Oost