Het westen ontvangt en ontmoet ’t oosten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

“Het westen ontvangt en ontmoet ’t oosten”  door Theo Niermeijer, 1970

 

Een ijzeren totempaal met chakra’s: ‘symbolische voorstellingen van menselijke energiecentra’ volgens Niermeijer. Deze ronde figuren (chakrah = wiel) zijn afkomstig uit de Oosterse filosofie.

 

Een identiek beeld staat in de Nieuwe Hoofdhof, achter het Kattenburgerplein in Amsterdam-Centrum. De titel van het twinbeeld is ‘Chakra’s’.

 

 


 

Theo Niermeijer  (1940 – 2005)

 

In memoriam

De ijzeren dichter / Het ijzeren gedicht

 

Theo Niermeijer was een daadkrachtig man en een verwoed reiziger. Hij volgde diverse kunstenaarsopleidingen in Amsterdam, Antwerpen en Warschau en reisde door Noord-Afrika, IJsland, de Verenigde Staten en het Midden- en Verre Oosten. Met name invloeden uit dat Verre Oosten zijn in Niermeijers werk terug te vinden.

Eén van zijn ateliers bevond zich in het Amsterdamse stadsdeel Zeeburg, het vervuilde gebied naast het nieuwe IJburg. Een enorme lap grond met loodsen, auto´s in diverse staten van ontbinding, vrachtwagens en woonwagens. Honderden van zijn sculpturen stonden er binnen en buiten, tussen wrakken en brandnetels, geleund tegen bomen en muren.

 

 

 

 



Beelden uit een vroegere periode (totempalen, opgebouwd uit liggende ovalen, met maan- en zonnetekens, spiralen, harten en maskerachtige gezichten) stonden hier gebroederlijk opgesteld naast zijn nieuwe, meer abstracte beelden. Niermeijer noemde zichzelf ´de dichter van de schroot´. Het materiaal voor zijn sculpturen vond hij onder meer op scheepswerven, waar hij de overblijfselen van metaal-snijmachines verzamelde.

Door zijn reizen naar India, Tibet en China raakte hij in de ban van de oud-Chinese en de Boeddhistische filosofie. Sporen hiervan komen terug in zijn werken op papier en in zijn plastieken. Hij verdiepte zich in de ceremoniën van het Boeddhisme, het aanroepen van de goden. "Het is een soort bezwering, een exorcisme, het afroepen van bescherming." Niermeijer maakte enorme ´blow-ups´ van tantra´s en mandala´s. "Deze beelden vormen een antigif tegen alle ellende die van buiten af je (binnenste) leven verziekt." Ze dienen als middel tot meditatie.

 

www.theoniermeijer.nl/nl/

 

 

 

 

                                         de evenknie staat in de Nieuwe Hoofdhof

 

 

 


 

Oosterpark

 

Foto’s: februari 2006

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Oost