Vossen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pijlerbekroningen en sluitsteen door Hildo Krop, 1916

 

 

 

 

 

 

 

    

Vossen

 

Op een school in de Transvaalbuurt zijn een sluitsteen en vier gevelstenen aangebracht.

 

De pijlerbekroningen boven een ingang in een zijvleugel tonen een gevelsteen met de afbeelding van een vos, een ram en een boom, tevens een gevelsteen met een vos en een boom met vogel. Pijlerbekroningen naast een raam laten aan de ene kant onder een boom een vos met nog een wezen zien, aan de andere kant een vos, leeuw en ondergaande zon. Mogelijk refereren de taferelen aan het verhaal ‘Van den vos Reinaerde’.

 

 

Ruiter

 

De sluitsteen boven de hoofdingang heeft de afbeelding van een ruiter in galop.

 

Beeldhouwer Krop zocht een vaste bron van inkomsten en hij vroeg een onderhoud aan met de directeur van Publieke Werken. Deze nam Krop voor de helft van diens werktijd aan in vast dienstverband. Dit werd op 16 juni 1916 door Burgemeester en Wethouders van Amsterdam bekrachtigd. Daarmee was Krop voor de rest van zijn leven stadsbeeldhouwer hoewel de titel hem pas in 1956 officiëel werd toegekend. Zijn eerste werkstuk voor de gemeente was een granieten sluitsteen boven de ingang van de school in de Transvaalbuurt, een volksbuurt in aanbouw.

 

 

 

 

 

                                  De smeedijzeren composities (1995) zijn van Winfred Evers

 

 

 


 

Hildebrand Lucien Krop (1884-1970)

 

Krop was feitelijk van 1916 tot aan zijn dood stadsbeeldhouwer van Amsterdam, officieel werd de titel hem in 1956 als eerbetoon toegekend. Toen Krop een keer met Zadkine door Amsterdam liep, waar ondertussen veel van zijn beelden stonden, riep deze uit: 'Nom de Dieu, tu dois être millionnaire'.

 

Krop was een veelzijdig kunstenaar. Op een meubelfabriek leerde hij houtsnijden en van John Rädecker leerde hij steenhakken. Hij werkte ook als keramist. Krop maakte geen onderscheid tussen vrij en gebonden werk, maar zijn visie op kunst was wel onlosmakelijk verbonden met zijn kijk op de samenleving: ''Zodra je je op het terrein van de kunst beweegt, zeg ik gemeenschap.''

 

Info Hildo Krop            Krop in Amsterdam             Wikipedia

 

 

 


 

Christiaan de Wetstraat, Amsterdam Zuid

 

Foto’s:  december 2006

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Oost

 

Amsterdam: Hildo Krop