Fata morgana 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fata morgana  door Iris Le Rütte, 2005

 

 

 

Persbericht

 

vrijdag 9 september 2005 om 15.00 uur

 

Onthulling kunstwerk ‘Fata morgana' van Iris Le Rütte*

 

Door Antoinette Tanja, wethouder kunst en cultuur.

Locatie: Ringvaart/Ringdijk, hoogte Wibautstraat 220 Amsterdam.

 

'Fata morgana'

 

Drie dromedarissen wandelen rustig op de spoorbrug over de Ringvaart. Ze lopen zowel evenwijdig aan de verkeersstroom op de Wibautstraat als aan het spoor.

Zij bewegen zich als drie donkere silhouetten langs de horizon richting het oosten. De dromedarissen wandelen in de desolate stenenwoestijn van het stedelijke landschap. Zijn deze ‘schepen van de woestijn’ een fata morgana of zijn ze echt?

 

 

 

 

 

 

 

Vervreemding

 

In een radio-interview uit november 2015 zei Le Rütte: Het is begonnen met een studie-opdracht voor de Wibautas waarvoor tien kunstenaars waren uitgenodigd. Ik had een aantal plekken van die Wibautas er uitgelicht om te kijken of ik daar een iets unheimischer plek van kon maken. Ik had op een foto de drie dromedarissen getekend.

 

Ik wilde een soort vervreemdend effect, het is echt een stedelijke woestijn daar. Ik zag die horizon voor me en het was een non-plek, echt een plek waar je niet wilde zijn. Ik zag dat voor me en dacht als daar die drie dromedarissen lopen, doen ze mee met al die verkeersstromen daar: die fietsers, die auto’s, die treinen, die metro en ze gaan er tegenin. Ze gaan de andere kant uit, richting het oosten, ook heel symbolisch. Die plek is nu veel minder unheimisch geworden volgens mij.

 

 

 

 

 

 

 


 

Iris Le Rütte (1960)

 

www.irislerutte.nl

 

 

De beelden van Iris Le Rütte lijken te zijn weggestapt uit een fantasiewereld. Ze belichamen heel letterlijk de metamorfose: ze zijn half dier, half mens, zoals een paard met mensenbenen, of half vrouw, half boom (“Daphne”). Maar ook minder letterlijk zoals in een mensfiguur met vleugels, die als een beschermengel zijn eigen schaduw omarmt. ‘Ze verlossen de beschouwer uit het corselet van alledag’.

(citaat van galeries.nl)

 

 

 


 

Ringvaart / Ringdijk

 

Foto’s : februari 2006

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Oost

 

Buitenbeelden in Amsterdam: Flora & Fauna in beeld