Overburen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

mus  duif   vlo  hond  mens  kat  muis  rat  luis    door Loes Diephuis, 2001

 

 

 

 

 

 

KUNST ALS OPPEPPER

 

Sinds drie jaar heeft stadsdeel Oost/Watergraafsmeer een ‘beeldcoördinator tijdelijk elan in de buurt’. Zij zorgt er voor dat grauwe, verwaarloosde of rommelige plekken op straat door tijdelijke ‘kunstgrepen’ worden opgeknapt. Een rondleiding en gesprek met kunstenaar (én beeldcoördinator) Loes Diephuis maken de bedoelingen en effecten van haar functie goed duidelijk.

 

We lopen allereerst naar een donkerbruin geverfde muur in de Oetgensdwarsstraat. Ooit hebben daarin ramen gezeten, maar die zijn lang geleden dichtgemetseld. Nu zijn het ondiepe nissen, en die brachten haar op het idee hoe de muur kon worden opfrist. Binnenkort wordt in elke nis tegen een  kleurige achtergrond een van de volgende woorden gemetseld: hond, vlo, mens, rat, kat, muis, duif, luis, als woorden op een leesplankje.

 

Een antigraffiti-coating wordt niet vergeten. Wanneer de nissen goed worden aangelicht – daar wil ze nog achteraan – zal de straat er een stuk leuker uitzien. Is het kunst of niet? Loes Diephuis: ‘het mag eigenlijk niet zo genoemd worden, omdat het Amsterdams Fonds voor de Kunst (AFK) over kunst op straat gaat. Het doet er ook niet zo toe hoe je het noemt, het gaat er om dat we met eenvoudige en aansprekende middelen een dode hoek of plek weer het aanzien waard maken. En daar schakelen we kunstenaars bij in.

 

(uit: Grengevallen, maart 2001, Uitgave: Gemeente Amsterdam)

 

 

 

 

 

 

 


 

Loes Diephuis

 

Website

 

 

Loes Diephuis is officieel "beeldcoördinator tijdelijk elan in de buurt" in stadsdeel Oost/Watergraafsmeer. Zij knapt dode en verwaarloosde hoekjes in ons stadsdeel op door daar tijdelijke kunst te plaatsen. Door het tijdelijke karakter kunnen de kosten laag gehouden worden en hoeft er geen moeizaam vergunningentraject doorlopen te worden.

(Internet, 3-4-2002)

 

Loes Diephuis is onze stadsdeelkunstenaar. Kunstenaar, voor twee jaar ambtenaar van de afdeling Ontwikkeling bij stadsdeel Oost/Watergraafsmeer - een unieke constructie in Amsterdam.
Kortdurende kunstprojecten op locaties die wel een oppepper kunnen gebruiken. Een kale muur, een opgebroken straat, de flora en het water, Loes Diephuis gebruikt alles om mensen op straat even vrolijk te maken.Haar meest bekende project in 2004 was Polderlicht, lichtinstallaties in het Polderweggebied. Daarin trad Loes op als (mede-)organisator en coördinator. Maar ze deelt ook veel kleinere kunstprikkels uit in ons stadsdeel, gewoon op straat, en alleen voor wie goed om zich heen kijkt.

 

Het bestuur van het stadsdeel Oost/Watergraafsmeer heeft Stadsdeelkunstenaar Loes Diephuis ontslagen. Haar contract liep af, dus ja: 'Is niet meer...' is wat sterk uitgedrukt, maar toch, zo voelt het wel een beetje. Indertijd had Brussel geld geschonken aan Stadsdeel Oost om haar achterstandswijken uit het slop te kunnen trekken en nu is de poet op. Een deel van dat geld was bedoeld voor kunst en zodoende had het stadsdeel Loes aangenomen om de boel hier in Oost, en later in Oost/Watergraafsmeer op te vrolijken.

(Internet, 6-2-2006)

 

 

 

 


 

Oetgensdwarsstraat

 

Foto’s: maart 2006

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Oost

 

Buitenbeelden in Amsterdam: Flora & Fauna in beeld