Wereld zonder grenzen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

World without frontiers door Hugo Kaagman, 1985

 


World without frontiers

 

In 1985 kreeg Kaagman van de stad Amsterdam de opdracht een fiets/voetgangerstunneltje in de Transvaalbuurt te beschilderen. In de buurt wonen veel mensen met Surinaamse, Turkse en Marokkaanse achtergrond, en Kaagman werd gevraagd een voor hen herkenbare sfeer te creëren opdat vandalisme uit zou blijven en integratie bevorderd zou worden. Kaagman noemde zich vanwege de opdracht de 'eerste staats-graffiti-artiest'. Het werk, door Kaagman aangeduid als ‘post graffiti’, kreeg de titel ‘Wereld zonder grenzen’.

 

 

 

 

 

 

Voor het tunneltje heeft Kaagman zich onder andere door de tekenaar Escher laten inspireren.  Ik wil, dat mensen hier uren kunnen stilstaan. Dat doen ze al. Een bejaarde man, die niet zo snel kon lopen, heeft me bedankt dat-ie tijdens het stilstaan plaatjes had om naar te kijken."

 

 

 

 

 

 


 

Begin van het Einde?

 

In een uitgebreid schrijven aan de huurders Kop Weespertrekvaart met de titel ‘Stand van zaken Wibaut aan de Amstel’ schrijft het Stadsdeel Oost-Watergraafsmeer in februari 2010 onder andere:

 

Het tunneltje van Parooldriehoek naar Transvaalbuurt vindt men onprettig en onveilig. Vorig jaar is gestart met de voorbereiding om te komen tot een fijner tunneltje om doorheen te fietsen. Dit jaar wordt een ontwerp voor de tunnel gemaakt.

 

 


 

Hugo Kaagman  (1955)

 

www.kaagman.nl                    Wikipedia

         

 

 


 

Transvaaltunnel (tunnel onder de spoorlijn Transvaalbuurt – Wibautstraat)

 

Foto’s: maart 2006

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Oost

 

Amsterdam: Muurschilderingen