Sightless among Miracles

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sightless among Miracles door Skip Wallen, 2005

 

 

Rivierblindheid in brons: ziende zoon leidt blinde vader

 

 


 

Kunstwerk ‘Sightless among Miracles’ onthuld bij KIT

 

Bestrijding rivierblindheid verbeeld   

 

Als erkenning voor de Nederlandse steun aan de internationale bestrijding van rivierblindheid werd gisteren bij het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam het beeld Sightless Among Miracles onthuld. Dankzij een internationale campagne is rivierblindheid de laatste decennia aanzienlijk teruggedrongen.

Nederland is een hoofdsponsor van dit Global Partnership to Eliminate Riverblindness.

 

Het bronzen beeld van de Amerikaanse kunstenaar Skip Wallen toont een Afrikaanse jongen die met een stok een blinde man leidt. Het beeld bij de hoofdingang van het KIT werd onthuld door Rob de Vos, plaatsvervangend Directeur Generaal Internationale Samenwerking van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

 

De door R.T. Wallen verbeeldde scene was nog niet zo lang geleden een alledaags verschijnsel in sub-Sahara Afrika en in mindere mate in Midden- en Zuid-Amerika. Door rivierblindheid getroffen ouders waren afhankelijk van hun ziende kinderen. De ziekte -  officieel: onchocerciasis - wordt verspreid door de Simulium-vlieg (zwarte vlieg) die voorkomt nabij snelstromende rivieren en is besmet met een parasitaire worm die zich bij de mens in de huid nestelt. De worm is zeer lang vruchtbaar en produceert dagelijks zo'n 3000 larven. Deze microfilariae dringen het lichaam binnen. Dat leidt tot hevige jeuk, ernstige huidproblemen en hoornvliesontsteking, vaak met blindheid als gevolg.

 

Rivierblindheid maakt jaarlijks nog steeds veel slachtoffers, vooral in West-Afrika.Tot voor kort liepen ongeveer 120 miljoen mensen in Afrika serieus risico de ziekte op te lopen. Dankzij de inspanningen van het Global Partnership to Eliminate Riverblindness is rivierblindheid in de afgelopen decennia echter aanzienlijk teruggedrongen. De campagne concentreerde zich op de bestrijding van de zwarte vlieg met insecticiden. Daarnaast werden er in de zwaarst getroffen gebieden jaarlijks grootschalige behandelingscampagnes met Ivermectin opgezet. Met dit medicijn worden bij een patiënt de steeds vrijkomende microfilariae teruggedrongen. Het Partnership kent diverse deelnemers: internationale ontwikkelingsorganisaties, Afrikaanse overheden, regeringen van geïndustrialiseerde landen, onderzoeksinstituten, de farmaceutische industrie en maatschappelijke organisaties.

 

Nederland was en is één van de hoofdsponsors van de campagne. Als blijk van dank komt nu een van de zes beelden die in opdracht van een aantal partners in het Global Partnership werden gemaakt naar Nederland. Op verzoek van het Ministerie van Buitenlandse Zaken krijgt het beeld een plaats bij de ingang van het Koninklijk Instituut voor de Tropen in Amsterdam. Het KIT is vele jaren betrokken geweest bij programma's tegen rivierblindheid.

 

De andere vijf exemplaren van 'Sightless among Miracles' staan respectievelijk in Genève (WHO), Ouagadougou (hoofdkwartier African Programme for Onchocerciasis Control APOC), Washington (Wereldbank), Atlanta (Carter Centre) en New Jersey (farmaceutisch bedrijf Merck & Co.). Skip Wallen ontleende de titel van het beeld aan een Joods gebed over de wonderen die de mens dagelijks in zijn directe omgeving kan opmerken, als hij maar ogen heeft om te zien, oren om te horen en handen om te voelen.

 

 


 

Richard T. (Skip) Wallen (1942)

 

Woont in Juneau, Alaska.

 

 


 

Mauritskade

 

Foto: januari 2006

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Oost

 

Buitenbeelden in Amsterdam: het mensbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam: beelden van de 21e Eeuw