wapen van Amsterdam

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Wapenschild van de stad Amsterdam aan het Philip Kohnstammhuis door Leo Brom

 

 

Een tweede bronzen schild toont het wapen van Nederland, met het onderschrift ‘Je Maintendrai’.

Het Kohnstammhuis is genoemd naar de bekende Nederlandse onderwijsvernieuwer en bijzonder hoogleraar pedagogiek Philip Kohnstamm (1875-1951). 

                                 

 

 

 

Het is gebouwd door architect en rijksbouwmeester Gijsbert Friedhoff in de stijl van de Delftse school en werd voltooid in 1958.

Het belastingkantoor is er tot 1994 gevestigd geweest. Het open cirkelvormige beeld van Ad Dekkers dat voor het gebouw stond (verplaatst naar het Westerpark) werd in dat verband ‘het gat van Duisenberg’ of ‘het gat van Nederland’ genoemd. Anno 2006 zijn zowel de Universiteit van Amsterdam als de Educatieve Hogeschool van Amsterdam in het gebouw gevestigd.

 

 


 

Leo Brom (1896 – 1965)

 

Telg uit een katholieke edelsmedenfamilie. Edelsmid Leo Brom kreeg na de dood van zijn vader Jan Hendrik Brom samen met zijn broer, de edelsmid Jan-Eloy Brom, de leiding over de door zijn grootvader Gerard Bartel Brom in 1856 gestichte werkplaatsen voor edelsmeedkunst. Samen met hun zuster Joanna en Jan Eloy's echtgenote Hildegard Brom-Fischer hebben ze de weg van hun vader voortgezeten en groeide het atelier uit tot een toonaangevende werkplaats voor modern kerkelijk vaatwerk. Bij gebrek aan een opvolger werd het atelier in 1961 gesloten, op het moment dat onder invloed van de geest van het Tweede Vaticaans Concilie de vraag naar kerkelijk zilver drastisch verminderde.

 

 


 

Wibautstraat

 

Foto: juni 2006

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Oost