F.M. Wibaut 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Standbeeld voor F.M. Wibaut  door Han Wezelaar, 1967

 

 

Wibaut op het Rhijnspoorplein in 2010

 

 


 

F.M. Wibaut  (1859 – 1936)

 

Floor Wibaut, de eerste SDAP-wethouder in Amsterdam.

 

Bekend SDAP-bestuurder in het interbellum, vooral vanwege zijn activiteiten als wethouder van Amsterdam. Was in Vlissingen een succesvol zakenman, die in de internationale houthandel een aanzienlijk vermogen verdiende. Vestigde zich in Amsterdam waar hij als wethouder veel tot stand bracht, onder andere op het gebied van volkshuisvesting.

Een gevleugelde uitdrukking werd:  ''Wie bouwt? Wibaut''

 

Verder was hij een gezaghebbend lid van de Eerste Kamer, die zich mengde in debatten over financieel-economische politiek. Wibaut was zeer actief in de internationale gemeentenbeweging en staat te boek als nonconformist.

Op 17 september 1928 is hem een eredoctoraat verleend door de Gemeentelijke Universiteit te Amsterdam.

 

 

 

Januari 2006, Wibaut naast het Wibauthuis

 

 


 

Wibautstraat, Wibaut weg

 

In 1982 werd het beeld van de sokkel gehaald en voor het nabijgelegen kraakpand De Blaaskop gezet met een strop om de nek en een bord met de tekst: “Hoedt u voor de als links vermomde rechtsen, mijdt ze als de pest, want zij zijn erger dan de rest.”

Het beeld liep door de actie zware beschadiging op. Het is gerestaureerd onder toeziend oog van Wezelaar.

 

 

                              

 

                  januari 1982: Wibaut van zijn voetstuk gehaald                      maart 1982, Wibaut opgeknapt weer teruggezet

                  foto: ANP

 

 

 


 

Wibaut moet wijken

 

15 januari 2007

 

Het standbeeld van Floor Wibaut, een van de bekendste politici uit de Amsterdamse geschiedenis, verdwijnt tijdelijk uit het straatbeeld. Het beeld moet weg omdat het Wibauthuis dat erachter staat gesloopt wordt. Het beeld wordt schoongemaakt en zo nodig gerestaureerd. Daarna zal het enkele jaren op een andere plek in Oost worden neergezet. De precieze locatie is nog niet bekend. Wibaut was wethouder aan het begin van de twintigste eeuw en is vooral bekend vanwege zijn inzet voor de sociale woningbouw.

 

 

                  

 

            

 

                16 januari 2007: de lege sokkel wordt weggebikt

 

 

 

Azen op Wibaut

 

Een week nadat Wibaut van zijn sokkeld gehaald is melden zich kandidaten die het beeld een plekje in hun buurt willen geven. Zo is daar een deelraadslid van stadsdeel Zeeburg die Wibaut aan de rand van de Indische buurt ziet staan: “Wij zijn de Indische buurt aan het vernieuwen en we mogen de geschiedenis van de sociale huisvesting niet vergeten.”

 

Een gemeenteraadslid wil het graag tegenover het Wibautshuis hebben, of anders bij de IJsbreker “waar in de beginjaren van de 20e eeuw veel over het socialisme werd gediscussieerd”. Andere geschikte locaties vindt hij de hoek van de Stadionweg / Minervalaan (plan Zuid werd onder Wibaut goedgekeurd) of desnoods naast Berlage op het Victorieplein.Stadsdeel Oost laat weten dat ze het beeld niet kwijt wil. “Als het gerestaureerd is krijgt het een tijdelijke plek, vrijwel zeker in de buurt van de oude standplaats.

 

(naar het Parool, 24 januari 2007)

 

 

 

                      

 

                         Maart 2006, Wibaut naast het Wibauthuis

 

 

 

Nieuwe standplaats

 

23 juni 2009

 

AMSTERDAM - In aanwezigheid van drie van Wibauts kleinkinderen en diverse achterkleinkinderen is het standbeeld van Wibaut op de brug over de Singelgracht (Rhijnspoorplein/ Weesperplein) door stadsdeelvoorzitter Bouwe Olij (Oud-West) en portefeuillehouder Germaine Princen (Oost-Watergraafsmeer) onthuld.

 

Met een hele reeks activiteiten staat Amsterdam stil bij de 150ste geboortedag van Floris Wibaut, de man die op het gebied van volkshuisvesting en stedenbouw zo veel voor Amsterdam heeft betekend. De aftrap bestond uit drie activiteiten: de herplaatsing van het standbeeld van Wibaut, een lezing van burgemeester Job Cohen over 'Wibaut als gemeenteman' en de opening van de expositie 'De onderkoning van Amsterdam' in de Zuiderkerk.

 

 


 

        Han Wezelaar (1901-1984)

 

 

In de nadagen van de Amsterdamse School introduceerde Han Wezelaar een op de moderne Franse autonome beeldhouwkunst geďnspireerd classisisme. Dat is belangrijk geweest voor de ontwikkeling van de beeldhouwkunst in Nederland. In deze zogenoemde bevrijding van het beeld en in de verdere emancipatie van de nog jonge sculptuur in Nederland heeft Wezelaar een hoofdrol gespeeld: als kunstenaar, organisator en communicator.

Wezelaar werd voor de oorlog gezien als ‘rising star’, maar na de oorlog sloeg de tendens over naar abstracte kunst en behoorde hij niet langer tot de voorhoede.

 

Realisme

 

Eind 1924 vestigde Wezelaar zich in Parijs, waar hij tien jaar zou blijven. Hij volgde vanaf 1926 lessen bij Zadkine en voelde zich in die tijd aangetrokken tot de Belgische expressionisten. Het jaar 1930 werd belangrijk voor Wezelaar, hij bezocht het atelier van Maillol en de confrontatie met zijn werk maakte diepe indruk. Hij was al aan het twijfelen of de hoekige vormen van het expressionimse wel bij hem pasten en de klassieke vormen die hij bij Maillol zag en bewonderde, sterkte hem daarin.

 

Wezelaar maakte portretkoppen, figuren, naakten en dieren in brons, steen en terracotta. Zijn heel vroege modernisme uit het midden van de jaren twintig zwoer hij af, hij is realistisch gaan werken. Zijn vroege werk beschouwde hij later als een jeugdzonde.

 

 


 

Wibautstraat, voorheen naast het Wibauthuis, vanaf 2009 op het Rhijnspoorplein

 

Foto’s: januari 2006 en 2007, april 2010

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Oost

 

Monumenten in Amsterdam: Portretten