Arthur van Schendel

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Borstbeeld van Arthur van Schendel door Jobs Wertheim, 1952

 

 

 

                                  

 

                                   Onthulling in 1952 door wethouder de Roos in aanwezigheid van de familie van de schrijver. Van links

                                   naar rechts de volwassenen: zoon Dr A.F.E. van Schendel, weduwe Annie van Schendel - de Boers en

                                   de wethouder; op de voorgrond de kleinkinderen Corinna, Arthur en Elie.

                                   (met dank aan kleinzoon Arthur van Schendel (foto: Beeldbank Amsterdam).

 

 

 

                                                          Museum Beelden aan Zee heeft de gipsen versie in de collectie

 

Schroot

 

Op 5 maart 1952 werd het bronzen portret van Arthur van Schendel geplaatst aan het Leidsebosje (Oud-West). In 1981 verdween ‘Van Schendel’ spoorloos, tot het beeld in 1982 opdook bij een schroothandelaar in Utrecht. Sinds juli 1983 staat het stevig verankerde borstbeeld weer in het plantsoen. Oprukkende neringen hebben hem inmiddels in een hoek gedrukt.

 

 

 

 

 

 

Arthur van Schendel (1874 – 1946)

 

Wikipedia

 

Van Schendel is een van de belangrijkste prozaschrijvers van de eerste helft van de twintigste eeuw. Hij debuteerde in 1896 met het verhaal Drogon, maar maakte vooral naam met de neo-romantische werken Een zwerver verliefd (1904) en Een zwerver verdwaald (1907) waarin de eenzame Tamalone zich op symbolistische wijze met vele gestalten en levensvragen geconfronteerd ziet.

 

Het hoogtepunt van zijn literaire werk lag in de jaren dertig. "Het fregatschip Johanna Maria" (1930) gaat over zeilmaker Jacob Brouwer die erg gehecht raakt aan het schip waarvan hij de eerste vaart meemaakt. Ook "Een Hollands drama" (1935) wordt tot zijn beste boeken gerekend.  In het qua opzet modernistische 'De wereld een dansfeest' (1938) ziet de lezer de dansers Daniël en Marion door de ogen van allerlei kennissen, waardoor het beeld wel geschakeerd, maar nooit definitief is.

 

Het ging Van Schendel niet zo zeer om de psychologische uitbeelding van de hoofdpersonen. De sociale positie vond Arthur belangrijker. Hij beschreef een droomwereld, waarin weemoed en eenzaamheid een grote rol spelen.

In 1947 werd hem postuum de P.C. Hooftprijs toegekend voor zijn hele oeuvre.

 

 

 

 

 

 

 


 

Jobs Wertheim  (1898-1977) 

 

Wikipedia

 

Johannes Gustaaf  Werthelm werd op 4 maart 1898 geboren te Amsterdam. Hij was voorbestemd om in het bankwezen te gaan. Voor zijn bankopleiding komt hij in Duitsland terecht en neemt beeldhouwlessen van Oppler in Berlijn. Wertheim wint in 1926 de Prix de Rome voor beeldhouwkunst. Hij verlaat het bankwezen en gaat verder beeldhouwen in Frankrijk en Italie en keert in 1931 terug naar Amsterdam.

 

Hij woonde en werkte in Amsterdam, Florence, Rome, en Parijs en vanaf 1946 in Laren (N.H.). Hij was beeldhouwer en tekenaar van portretten, kleine naakten, enkele bijbelse figuren en monumenten. Hij kreeg vele portretopdrachten.

 

In 1960 heeft hij Openbaar kunstbezit opgericht, op de radio en in een losbladige verzameling reproducties werd gepoogd de esthetische inzichten van het volk te ontwikkelen.  Hij wilde een zo breed mogelijk publiek vertrouwd maken met de beeldende kunst.

 

 

 

 

Meneer van Schendel ondersteunt een plastic bierbeker, een restant van koninginnedag 2006

 

 

 


 

Leidsebosje, Amsterdam-W

 

Foto: april 2006 en juli 2010

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam West

 

Monumenten in Amsterdam: Portretten