Horizontale compositie 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Horizontale compositie door Henk Zweerus, 1958

 

 

Apenrots

 

Het schetsonwerp van dit beeld ontmoette bij de lezers van de Telegraaf veel weerzin. Het werd o.a. geďnterpreteerd als in elkaar gedraaide hakenkruisen, een abstracte apenrots en misgeboorten. Een enkeling verdedigde de moderne abstracte kunst: ‘Het is zouteloos te zeggen dat kan mijn zoontje ook wel of het een naam te geven die het bespot. Waarom moet men kunnen zien wat het kunstwerk voorstelt Het gaat er niet om of alles in juiste verhouding is geschilderd of gebeeldhouwd. We moeten trachten, de gedachte, die de kunstenaar in zijn werk legt, te begrijpen.’

 

(uit het Amsterdams Beeldenboek, 1996)

 

 

 

 

 

 

De mensfiguur is uitgangspunt geweest voor dit onderzoek naar de ritmische plaatsbepaling van volumes, profielen en doorzichten. Een voorstudie werd getoond op de expositie Sonsbeek ’55. Drie jaar later, op Sonsbeek ’58, werd de uitwerking getoond.

 

 

                        

 

                                                Sonsbeek 1955

 

 

         

 

                                                                                                                                                           Sonsbeek 1958

 

 

Dit beeld is nog gehakt in steen, zijn volgende opdracht van de gemeent Amsterdam, Verticale compositie, werd gegoten in sierbeton.

 

 


 

Henk Zweerus (1920-2005)

 

Zweerus heeft door zijn langdurig docentschap vormstudie aan de Technische Hogeschool te Delft nauwelijks beeldhouwopdrachten uitgevoerd. Het is daarom opmerkelijk dat Amsterdam drie werken van hem bezit. In Amsterdam staan Horizontale compositie in het Leidse Bosje en Verticale compositie op het Valeriusplein (Oud-Zuid). Daarnaast is een gevelbeeld bevestigd aan de telefooncentrale in Osdorp.

 

 

www.zweerus.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Leidsebosje

 

Foto: april 2006 en juli 2010

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam West