Orso

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Orso door Simona Vergani, 1998

 

 

Multiculturele kunst

 

naar Het Parool van 31 december 1997

 

Omdat het park al jaren in slechte staat verkeert - de bodem is verzakt en te nat en de bomen sterven af - werd eind 1996 begonnen met een elf miljoen gulden vergende renovatie. De ringvaart werd uitgebaggerd en het eikenbos flink uitgedund. De wandelpaden, de bermen en het groen krijgen een opknapbeurt en ook wordt het parkmeubilair vernieuwd, er komt betere verlichting en het dek van de brug over de Erasmusgracht wordt vervangen.

 

 

 

 

 

 

En zoals dat gaat met renovaties, moet er ook meer kunst komen, bij voorkeur op de kop van de boulevard. Het moet 'multiculturele kunst' zijn en met die opdracht ging de 'begeleidingscommissie Kunst in het Erasmuspark' voortvarend aan de slag. De wens van het stadsdeelbestuur werd vertaald in het thema 'dieren in het park'. Want: 'dieren zijn immers voor alle culturen en leeftijden herkenbaar,' aldus de commissie.

 

Het kunstwerk moet de kroon zetten op de renovatie van het park. Het voorstel van de Italiaanse, in Nederland woonachtige kunstenares Simona Vergani werd enthousiast omarmd. Ze stelde een beer voor, de beer is, aldus Vergani, niet alleen een symbool van de kracht van de natuur, maar ook van de maan. En daarom wordt het marmeren dier, dat op een klein bronzen plateau komt te staan, omringd door lampen, 'zodat deze 's nachts heel zacht oplicht.'

 

 

 

†††††††††††††††††††††††††† ††††††††††††

 

 

 

Wit marmer

 

Het beeld is in marmer - uit Pietrasanta, ItaliŽ - uitgehakt, door de kleur en het uiterlijk is de beer te herkennen als een ijsbeer. Maar orso is Italiaans voor beer (orso polare of orso bianco betekent ijsbeer).

 

 

 

††††††††† †††††††

 

 


 

Simone Vergani (1967)

 

 

 

†††††††††††††††††††††††††††††††††††††

 

††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† www.simonavergani.com

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Erasmuspark

 

Fotoís:juli 2010

 

 

Startpagina

 

Buitenbeelden in Amsterdam West