Ambachtsschool

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ijsbeer, pinguïns en eskimo’s door Hildo Krop, 1923

 

 

De gevelstenen aan de school symboliseren de polen: de ijbeer, eskimo’s en pinguins zijn verbeeld. De reliëfs symboliseren de verre zeereizen van de admiralen naar wie de straten in de Admiralenbuurt zijn genoemd.

 

 

Vierde Ambachtsschool

 

De naam ‘het Sieraad’ hangt geheel in stijl met het smeedijzerwerk van de deur, en in hetzelfde lettertype als van de oorspronkelijke naam, zwierig boven de ingang. Het gebouw draagt pas sinds 2007 deze naam. De vijfkantige school werd gebouwd in 1921-1924 door architect A.J. Westerman en begon zijn bestaan als de ‘Vierde Ambachtsschool’. Daarna werd de naam veranderd in Ir. W Maas Geesteramus School, Technische School, weer later in Vakschool Edelsmeden Amsterdam.

 

Zeereizen

 

De gevels zijn rijk versierd met beeldhouwwerk van Hildo Krop. De gevelstenen met een ijsbeer, eskimo’s en pinguins symboliseren de zeereizen van de admiralen naar wie straten in de Admiralenbuurt vernoemd zijn.

 

 

 

                          

 

 

 

 

                                                     

 

 

 

 

                                      

                                                

 

 

 


 

Hildebrand Lucien Krop (1884-1970)

 

 

Hildo Krop was van 1916 tot aan zijn dood stadsbeeldhouwer van Amsterdam, hij was een veelzijdig kunstenaar. Op een meubelfabriek leerde hij houtsnijden en van John Rädecker leerde hij steenhakken. Hij werkte ook als keramist. Krop maakte geen onderscheid tussen vrij en gebonden werk, maar zijn visie op kunst was wel onlosmakelijk verbonden met zijn kijk op de samenleving: ''Zodra je je op het terrein van de kunst beweegt, zeg ik gemeenschap.''

 

Hildo Krop

 

 

 

 


 

Ansichtkaarten

 

 

                       

 

 

 


 

Postjesweg 1, school ‘het Sieraad’

 

Foto’s:  februari 2008

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam West

 

Amsterdam: Hildo Krop