Waterkunstwerk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Waterkunstwerk met zitelementen door André Volten, 1996

 

 

Herinrichting

 

In 1997/1998 is het Mercatorplein heringericht. De terrazzopleinbanken zijn van Ir. Michal Kolmas, het terrazzowaterkunstwerk en de zitelementen van André Volten. Het water stroomt (’s zomers) door de spiraal van binnen naar buiten.

 

Opvallend is de opgetilde punt in de noordoosthoek van het plein. Daaronder is de inrit van de nieuwe garage. Kolmas: ''Het beschermt het plein enigszins tegen de overlast van het aandenderende verkeer van de Hoofdweg”. Dit punt geeft ook een aardig uitzicht over het plein en is een uitkomst voor skaters. Die moeten nu wel zigzaggend om het kunstwerk van Volten heen, maar dat deed de kunstenaar - naar hij zelf met enige ironie verklaarde - expres om de jongelui tot grotere prestaties aan te sporen.

 

Doel niet gehaald (2005)

 

Maar in 2005 contateert de Stadsdeelraad dat het doel van de herinrichting, het plein een aantrekkelijk centrum van de Baarsjes te maken, niet gehaald is. Het ligt er meestal desolaat bij. Het plein wordt ervaren als te open, te stenig en te saai. Op het kunstwerk van André Volten - dertien zitelementen 'op gilafstand van elkaar' aldus de kunstenaar - wordt niet zo gek veel gezeten, maar Volten zelf liet dat koud. Die hield van de vorm en van 'het visueel schouwspel' dat ze bieden. Een uitspraak van Volten (niet in dit verband): 'Als iets me niet bevalt, wijs ik het af. Geen geschipper’.

 

In het Programma van Eisen (maart 2007):

 

Voor kunst is weinig draagvlak, tenzij het om toegepaste kunst gaat zoals een bijzonder vormgegeven zitelement. Het huidige waterkunstwerk op het plein van André Volten kan eventueel verwijderd worden ten behoeve van de nieuwe inrichting.

 

In het Definitief Ontwerp Mercatorplein (december 2007):

 

Kunstwerk André Volten

Het kunstwerk van André Volten, dat een waterkunstwerk en een 13-tal zitpoefs beslaat, zal worden verwijderd van het Mercatorplein. Er is in het nieuwe ontwerp geen plaats meer voor. De gemeente Andijk, de geboorteplaats van André Volten, heeft te kennen gegeven dat zij de zitpoefs graag willen overnemen. Het Stadsdeel vindt dit een erg sympathiek idee en ondersteunt dit. Als het mogelijk is het kunstwerk te splitsen, zal er een andere bestemming gezocht worden voor het waterkunstwerk.

 

 

 

 

 

Amsterdam Noord

 

Anno 2018 blijkt het complete kunstwerk in Amsterdam Noord te staan achter het voormalig  atelier van Volten aan de Asterdwarsweg. Rondom de ronde watertafel zijn jonge boompjes geplant.

 

 


 

André Volten (1925-2002)

 

Schilder vanaf 1946, beeldhouwer vanaf 1953. Volten maakt zich de techniek eigen op de scheepswerf van de Nederlandse Dok- en Scheepsbouwmaatschappij in Noord (NDSM). Van 1954 tot 1957 werkte hij daar als lasser, maar als er tijd was ging hij voor zichzelf experimenteren op de scheepswerf. Volten vestigde zich in 1950 in het industriegebied Buiksloterham, aan de Asterdwarsweg, waar hij tot zijn dood woonde en werkte.

 

Volten ontwikkelde zich in de jaren vijftig van een abstracte schilder tot een beeldhouwer, die gebruik maakte van geometrische vormen om tot constructivistische sculpturen te komen. Revolutionair, zeker voor Nederland, was Voltens vroege gebruik van ’niet-kunstzinnige’ industriële producten zoals ijzeren profielbalken, waaruit hij fragmenten sneed die hij tot open grote constructies laste.

 

Wikipedia

 

 

 

 

 


 

voorheen op het Mercatorplein

 

Foto: januari 2008 en mei 2018

 

 

Startpagina

 

Buitenbeelden in Amsterdam West

 

André Volten in Amsterdam