Harde hoofden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Diverse gevelbeelden door o.a. Adrianus Remiëns, Jan Havermans, Theo Vos en Johan Polet, 1927

 

 

Gevelversiering

 

De beelden zijn bedoeld als gevelversiering. In 1927 werd het Mercatorplein opgeleverd. Remiëns maakte de beelden aan de westkant, de andere zijn van Havermans, Vos en Polet.

 

 

       

 

                                                                                                                                                                 Het Volk, 1 maart 1927

 

                                          

In een interview met het gezinsweekblad ‘de Uilenspiegel’ van de CPN, 26 januari 1952, vertelde Jan Havermans: "Na Parijs kreeg ik m'n eerste opdracht: twee gevelstenen op het Mercatorplein in Amsterdam. Ik maakte de koppen van Mercator, een bekend aardrijkskundige en Joan Blaeu, een kaartdrukker."

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Esthetisch middelpunt

 

Door de toenemende woningnood besloot de Gemeente Amsterdam na de Eerste Wereldoorlog tot uitbreiding van de stad. Na het Plan Zuid uit 1917, lanceerde de gemeente in 1922 het Plan West ofwel het 6000-woningenplan. In het gebied ten westen van de Admiralengracht moesten 6000 volkswoningen gebouwd worden.

 

Het Mercatorplein was gedacht als het stedebouwkundig en esthetisch middelpunt, Berlage ontwierp het plein. Leden van het groepje beeldhouwers die betaald werden uit het gemeentelijk steunkrediet en zo tussen 1925 en 1936 de stad voorzagen van bouwbeeldhouwwerk, beitelden de ornamenten.

 

 

 

 

 

 

 


 

Mercatorplein

 

Foto’s: januari 2008

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam West