Tegenstanders

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een confrontatie tussen Johan Cruijff en Berti Vogts door Ek van Zanten, 1979

 

 

Strafschop

 

In 1974 bereikte Nederland de finale van het WK-voetbal en speelde tegen Duitsland. Al na 70 seconden werd Johan Cruijff onderuit gehaald door de tegenstander. Oranje kreeg een strafschop die Johan Neeskens benutte. Maar de wedstrijd werd uiteindelijk met 2-1 verloren. Gedurende de wedstrijd had Berti Vogts de taak Cruijff af te dekken. De kleine voetballer kweet zich voorbeeldig van zijn taak, hij had als bijnaam ‘het bijtertje’.

 

 

 

                                     

 

 

Tackle

 

Niettemin kreeg beeldhouwer Ek van Zanten van de Gemeente Amsterdam de opdracht een kunstwerk te maken vanwege de prestaties van het Nederlands elftal. Het beeld is geinspireerd op de clash der titanen in de tweede minuut van de wedstrijd. Vogts is de kleine voetballer hoewel hij het niet was die de tackle uitvoerde. De kunstenaar heeft Cruijff en zijn schaduw tijdens een confrontatie weergegeven.

 

                                                      

 

                                                                      De Waarheid, 19 oktober 1979

 

Verhuizing

 

In 1979 werd het beeld onthuld door de wethouder, zijn voorganger en bondscoach Rinus Michels. Het stond op een lage sokkel bij de marathonpoort van het Olympisch stadion. Dertig jaar later moest het plein herbestraat worden, het beeld werd weggehaald, schoongemaakt en op een laag platform teruggeplaatst bij het kantoor van de Johan Cruijff Foundation in het stadion.

 

 

 

         

 

 

 

De straten zijn leeg. De foto’s zijn gemaakt op 6 juli 2010 tijdens de halve finale van het WK-voetbal tussen

Nederland en Uruguay. Oranje gaat naar de finale maar verliest daar ook deze keer.

 

 

 


 

Ek van Zanten ( 1933)

 

Volledige naam: Ernst Arnold Frederik Robert van Zanten. Van Zanten maakte penningen, reliëfs en portretten. Vooral sporters waren een geliefd onderwerp, hij beeldde rugbyspelers, honkballers, zwemmers en voetballers uit. Ook maakte hij vele grote en kleine dierfiguren, vooral paarden maar ook pauwen. Zo’n dertig grote en kleinere beelden van Van Zanten zijn geplaatst door het hele land.

 

Jubileum

Bij zijn 60 jubileum als beeldhouwer schrijft de Gooi- en Eemlander (15 febr. 2008):

Zijn werk is altijd naar het leven. Nooit abstract, of wild en uitbundig, zoals veel werk van kunstenaars van zijn generatie. De krant tekende op uit de mond van de beeldhouwer:

 

,,Ik ben altijd een kalme jongen geweest, niet als Karel Appel die de verf op het doek smeet. Het beviel mij nu eenmaal het beste om dingen naar de natuur te maken. Die herkenbaarheid. Een beeld moet zowel door de koffiejuffrouw als door de president-directeur-generaal gewaardeerd worden. De natuur is zo boeiend, de beweging, geen mens of dier is hetzelfde. Als beeldhouwer kijk je anders naar mensen. Ik kan bijvoorbeeld aan iemand zijn kuit zien of hij Aziatisch of Noord-Afrikaans is."

 

 

Wikipedia                 Zomerdijk Retrospectieven

 

 

 


 

Stadionplein, naast het Olympisch stadion

 

Foto’s: juli 2010

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Zuid