Zeehond

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Zeehond door Hildo Krop, 1922

 

 

Voor de P.L. Kramerbrug, brug 400, heeft Hildo Krop diverse beeldhouwwerken gemaakt die de dubbele functie van ornament en deksteen of sluitsteen hebben. Vier dekstenen stellen liggende zeehonden voor. Twee mannenkoppen, twee ridderfiguren en de twee bevers fungeren als sluitsteen en zijn bevestigd aan de waterzijde van de brug. Een vaak terugkerend thema van Krop was de verwijzing naar water, het verbeelden van dieren die in of in de omgeving van water leven.

 

In het begin van de 20e eeuw werden in Amsterdam veel bruggen gebouwd en verbouwd, het toenemende verkeer maakte brede vlakke bruggen noodzakelijk. Vaak werd sculptuur aangebracht typerend voor de Amsterdamse School. Piet Kramer was de architect, en voor meer dan twintig bruggen heeft Hildo Krop het beeldhouwwerk voor zijn rekening genomen.

 

 

 

 

 

 

Piet Kramer  (1881-1961)

 

Kramer, in dienst bij de afdeling Bruggen van de Dienst Publieke Werken, was de architect van vele Amsterdamse bruggen in het begin van de 20e eeuw. Hij was één van de belangrijkste vertegenwoordigers van de Amsterdamse School, de expressionistische architectuurstroming in de hoofdstad tijdens het interbellum. Deze stroming, met talloze voorbeelden op het gebied van sociale woningbouw, is vooral bekend om de grillige vormentaal en rijke ornamentiek.

 

Kramer in Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

Hildebrand Lucien Krop (1884-1970)

 

Info Hildo Krop            Krop in Amsterdam             Wikipedia

 

 

 


 

Amsteldijk, P.L. Kramerbrug, brug 400 over het Amstelkanaal, Amsterdam Zuid

 

Foto’s: januari 2006

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Zuid

 

Amsterdam: Hildo Krop