Gezinsleven

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gezinsleven door Hildo Krop, 1928

 

 

De beeldengroep maakt onderdeel uit van de brug over het Noorder Amstelkanaal met aan de ene kant een school, aan de andere kant het Olympiaplein.

 

Educatie

 

Aan de kant van het Lyceum staan twee beeldhouwwerken op de pijlers van de brug. Het ene beeld is een vader omringt met tandraderen, hij leert zijn zoon de geheimen van de techniek. Het andere beeld is een moeder die haar dochter de schoonheid van een bloem laat zien.

 

Aan de andere kant van de brug staan de jongen en het meisje, nu wat ouder. De jonge vrouw houdt een bloem vast, de jonge man staat met lege handen (als er geen lege chipszak ingepropt is). Het thema van de beelden staat in relatie met de school, het leren, maar het gezinsleven wordt uitgebeeld.

 

 

 

 

 

 

 

De twee beelden zijn gerestaureerd en geprepareerd tegen verder verval en in 2008 teruggeplaatst.

 

 

Ontwikkeling

 

De brug is ontworpen door architect Pieter Lodewijk Kramer (1881-1961). Wat betreft bouw, laat de Lyceumbrug het begin van een ontwikkeling zien die pas na 1930 doorzet. De brugpijlers steken niet meer, of nauwelijks boven het brugdek uit. En er worden geen afdekstenen meer geplaatst. Het beeldhouwwerk komt op de overgang van het landhoofd naar het brugdek te staan, op een gemetselde  sokkel. Bij deze brug staan daarnaast twee beelden op de hoek in de borstwering. Ze staan op een sokkel die tot de straattegels doorloopt. De samenwerking tussen architect en beeldhouwer werd daarmee minder belangrijk, ze bepaalden niet meer samen hoe de vorm van de brug zou worden.

 

(naar Amsterdamse Bruggen, 1910-1950)

 

 

 

 

 

 

         Links een foto uit de krant van 28 juni 1928: ‘Het nieuwste werk van Hildo krop dat op de in gebruik genomen brug over het

         Noorder Amstelkanaal bij het Lyceum te Amsterdam is aangebracht.

 

         De beelden van de kinderen zijn in 2008 vervangen door replica’s.

 

 

 


 

Hildebrand Lucien Krop (1884-1970)

 

Krop was feitelijk van 1916 tot aan zijn dood stadsbeeldhouwer van Amsterdam, officieel werd de titel hem in 1956 als eerbetoon toegekend. Toen Krop een keer met Zadkine door Amsterdam liep, waar ondertussen veel van zijn beelden stonden, riep deze uit: 'Nom de Dieu, tu dois être millionnaire'.

 

Krop was een veelzijdig kunstenaar. Op een meubelfabriek leerde hij houtsnijden en van John Rädecker leerde hij steenhakken. Hij werkte ook als keramist. Krop maakte geen onderscheid tussen vrij en gebonden werk, maar zijn visie op kunst was wel onlosmakelijk verbonden met zijn kijk op de samenleving: ''Zodra je je op het terrein van de kunst beweegt, zeg ik gemeenschap.''

 

Info Hildo Krop            Krop in Amsterdam             Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 


 

Ansichtkaarten

 

 

 

                                    1932

 

 

 

                                            1935

 

 

 

 

 

 


 

brug 410   de Lyceumbrug / Noorder Amstelkanaal / Apollolaan-Olympiaweg, Amsterdam Zuid

 

Foto’s: oktober 2009

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Zuid

 

Amsterdam: Hildo Krop