De denker

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Le Penseur door Auguste Rodin, 1902

 

 

De denker stelt Dante voor, zittend voor de poorten van de hel. Dante (1265-1321) beschreef in het driedelig gedicht een reis van de hel, door het vagevuur, naar het paradijs. Het beeld is in eerste instantie ontworpen in 1881 voor een monumentale deur van een museum. Rodin bedacht een “Poort van de Hel’ naar het gedicht ‘Divina Commedia’ van Dante.

 

‘De Denker’ was geplaatst in het fronton boven de deur met achter hem figuren in de hel. Het beeld werd ook wel ‘Le Poęte’ genoemd omdat het de peinzende dichter Dante voorstelt.

 

 

 

 

 

 

 

Verschillende versies in formaat kreeg een zelfstandig leven. Bij het Singer Museum in Laren stond een afgietsel van een kleinere versie. Het werd in 2007 gestolen door bronsdieven en zwaar beschadigd (half stukgesneden voor omsmelting) teruggevonden. Het is inmiddels gerestaureerd en daarna erkend als authetiek. De Franse staat is in het bezit van de nalatenschap van Rodin en van de gipsen beelden zijn er per beeld maximaal zes afgietsels toegestaan. De denker staat ook op het graf van Rodin.

 

 

 


 

Auguste Rodin (Frankrijk, 1840-1917)

 

Wikipedia

 

Rodin introduceerde het schetsmatige in de beeldhouwkunst, kneedde het oppervlak van zijn beelden tot een eenheid van licht en schaduw. Daarmee sloot hij aan bij het impressionisme in de schilderkunst, en doorbrak de heersende conventies in de beeldhouwkunst. Het bracht hem grote waardering en totale afwijzing. Rodin wordt beschouwd als het vertrekpunt van de verschillende stromingen die opgang deden in het begin van de 20e eeuw, ofwel als de grondlegger van de moderne beeldhouwkunst. Zijn lijn werd verder voortgezet of men zette er zich juist tegen af. Maar de klassieke beeldhouwkunst had na hem afgedaan.

 

 

 

 

In 2009 stond het beeld op de ArtZuid-route.

 

 

 


 

Apollolaan

 

Foto’s: mei 2011

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Zuid