Tembo

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gorilla en jong door Hetty Heyster, 1993

 

 

De twee bronzen mensapen zijn in 1990 ter gelegenheid van de opening van het nieuwe gorillaverblijf aangeboden door de gemeente Amsterdam. Heyster had dat jaar in opdracht een ontwerp gemaakt en de beelden zijn drie jaar later gemaakt en geplaatst.

 

 

 

 

 

 

Tembo

 

De grote gorilla die Hetty Heyster getypeerd heeft, was Tembo, de zilverrug die als drie-jarige in 1964 in Artis arriveerde. Hij was in het wild in Kameroen geboren en van een handelaar gekocht als geschenk van de provincie Noord-Holland aan Artis vanwege het 125-jarig bestaan van de dierentuin. Tembo was in feite het halve geschenk, de eveneens driejarige vrouwtjesgorilla Banja was de andere helft.

 

 

 

 

 

 

††

Gorillagroep

 

De twee groeiden samen op bij de chimpansees en kwamen nooit buiten. Dat veranderde na de bouw van het nieuwe gorillaverblijf met buitenkooi in 1990, de beide inmiddels bijna dertig jaar oude dieren kregen een hernieuwde kennismaking met de buitenlucht.

 

Links: Artis-ansichtkaart uit de jaren negentig met zilverrug Tembo in het groen.

 

Ook werd een groep samengesteld, het tweetal kreeg gezelschap van het vijfjarig wijfje Shindy en Temboís zevenjarige zoon Yaounde (verwekt bij een bezoekend vrouwtje, Yaounde moest later wegens agressief gedrag weer vertrekken). In 1991 maakten de vierjarigen Dafina (v) en Mojoko (m) de nieuwe groep compleet. Dafina of Mojoko (geen kinderen van Tembo) hebben vermoedelijk model gestaan voor het beeld van de jonge gorilla.

 

 

 

 

 

 

 

 

Shigella flexneri

 

December 1997 kreeg de groep een grote klap te verwerken. Een bacteriŽle darminfectie velde de toen tienjarige Mojoko en vier dagen later overleed ook de 37-jarige Banja. Tembo raakte aangeslagen, at niet meer en dronk weinig, zijn weerstand verminderde en op kerstavond bezweek hij eveneens. Bij zijn standbeeld legden bezoekers van Artis bloemen. Shindy en Dafina overleefden de epidemie en leven tot op heden (2017) in Artis.

 

Artis schreef in de memoriams:

Mojo: 'Ook de bezoekers kon hij soms de stuipen op het lijf jagen door hard aan te komen rennen en dan een klap op de ruit te geven. Maar Mojo was nooit gemeen; hij had een heel vriendelijk karakter.'

Banja: 'Ze werd een opzienbarende verschijning met haar dikke buik. De verzorgers noemden haar onze big fat mama.'

Tembo: 'Zilverrug Tembo was een zachtmoedige reus. We zullen hem missen.'

 

 

 

 

 

 

 


 

Hetty Heyster (1943)

 

www.hettyheyster.nl††††††††††††† Wikipedia†††

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Dierentuin Artis, Plantage Kerklaan, Amsterdam Centrum

 

Fotoís: juli 2017

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Startpagina Artis