Reuzenhert

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Reuzenhert door Arend Soerink, 1986

 

 

 

 

 

 

Herschepper

 

Arend Soerink werkte in het begin van de tweede helft van de vorige eeuw als beeldhouwer samen met het Zoölogisch Museum bij Artis om al dan niet uitgestorven dieren plastisch ‘tot leven te wekken’. Onderstaand citaat uit de Leeuwarder Courant van 25 september 1954 getuigt daarvan:

 

     

 

                                                                                                                                       NB: de tapir is geplaatst in Denekamp

 

 

 

 

 

 

 

Machtig gewei

 

De destijds bekende bioloog Dick Hillenius, toen nog student, organiseerde eind 1952 de tentoonstelling ‘Dier en Mens’ in het Zoölogisch Museum bij Artis. In een artikel bij de expositie schreef Hillenius de opmerking: “[..] het reuzenhert – waarvan wij een prachtig compleet skelet kunnen laten zien – “. In een verantwoording aan het einde van het stuk schrijft hij: “Het grote relief en enkele kleinere plastiekjes zijn van de hand van Arend Soerink.”

 

Soerink was dus bekend met het uitgestorven reuzenhert, een pronkstuk op de expositie waaraan hij meewerkte. Het is een hert met een enorm gewei. De beeldhouwer heeft het dier vermoedelijk in dit beeldje artistiek tot leven gewekt. Artis kocht het werk aan van de beeldententoonstelling ter ere van ‘Artis 150 jaar’ (september 1988).

 

rechts: citaat uit een verslag van De Tijd op 13 december 1952 over de expositie ‘Dier en Mens’

 

   

 

 

 


 

Arend Soerink (1924-1999)

 

 

 

 

 

 

 


 

Dierentuin Artis, Plantage Kerklaan, Amsterdam Centrum

 

Foto’s: juli 2017

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Startpagina Artis