Menhir

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bewerkte steen in de steentuin door Wim Tap, 1998

 

 

 

 

 

 

Haardos

 

De Japanse Stenentuin of Steentuin werd in 1981 ontworpen door Wim Tap en zeventien jaar later geheel vernieuwd en uitgebreid. Eén van de stenen springt er uit. Hij staat rechtop als een zuil en doet zo denken aan de ‘standing stones’ in Engeland. Deze stenen deden vermoedelijk dienst als landmark, ze markeerden mogelijk routes, territoria, bronnen en/of heilige plaatsen. De bewerkte menhir van Tap - de bovenkant is gebeeldhouwd als een haardos- markeert de stille devote plek van de Japanse tuin.

 

 

 

 

 

 


 

Wim Tap (1938-2010)

 

Wilhelmus Theodorus GerardusTap begon zijn loopbaan als schilder en had in 1964 zijn eerste expositie. Op zijn dertigste maakte hij de overgang naar ruimtelijk werk. Tap werkt voornamelijk met rotsblokken, afkomstig uit verschillende steengroeven in Europa, zoals Bretagne, de Eifel en de Ardennen. "Het materiaal is concreet, tijdloos en van een blijvende natuurlijkheid."

 

"Regelmatig ga ik naar steengroeven en bekijk wat ik daar kan gebruiken. Op basis van foto's, schetsen en modellen zoek ik verder naar een interessante vorm of combinatie.” Tijdens het hakken werkt hij intuďtief, vanuit de emotie van dat moment, hetgeen hem stoort, omdat zijn gevoel iedere dag weer anders kan zijn. "Kom ik de ene dag mijn atelier binnen en vind ik het mooi wat ik gemaakt heb. Maar een dag later ben ik in een andere stemming en heeft het beeld niet de kracht mij te overtuigen. Dat stoort me. Dan denk ik: mijn stemmingen zijn dus meer bepalend dan het ding zelf.”

 

(citaten uit ‘Sporen volgen het Javaplantsoen’, 1998)

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Dierentuin Artis, Plantage Kerklaan, Amsterdam Centrum

 

Foto’s: juli 2017

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Startpagina Artis