Grootoorvos

 

 

 

 

 

 

 

 

Grootoorvos door Arie Teeuwisse, 1979

 

 

 

 

 

 

De bronzen grootoorvosvos is, evenals een serval, in gemeente-opdracht aangeboden ter gelegenheid van de opening van het gebouw voor Kleine Zoogdieren in Artis, dat op de plaats kwam van het oude Berenpaleis.

 

Wikipedia: De grootoorvos of lepelhond is een Afrikaanse hondachtige. Beide namen slaan op de grote oren waarmee het dier ondergrondse geluiden kan opvangen en zo termieten en andere prooidieren kan opsporen.

 

 

 

 

 

 

Zo ging dat ..

 

Een persbericht van Artis van begin april 1926, haalde minstens vijf kranten. Onder het kopje ‘Lentepraeludiën in Artis’ werd het jonge leven in de diergaarde beschreven en vervolgens een waslijst van ontvangen geschenken. Zo bracht de hoofdmachinist van stoomschip “Johan de Witt” Chineesche dwergkwartels mee en de kapitein van s.s. “Rijnland” West-Afrikaansche civetgenetten. De kapitein van de s.s. “Reggestroom” der Holland West-Afrika Lijn gaf interessante servalkatten ten geschenke en de hoofdmachinist van hetzelfde schip een maar zelden in de zoölogische tuinen vertegenwoordigde vale grootoorvos.

 

 

                                     

 

                                                                                                                  2 april 1926

 

 

 


 

Arie Teeuwisse (1919-1993)

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

Dierentuin Artis, Plantage Kerklaan, Amsterdam Centrum

 

Foto’s: juli 2017

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Startpagina Artis