Vogelmens

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vogelmens door Zimbabwaanse beeldhouwer, 199x

 

 

 

 

 

 

 

In de jaren negentig gaven beeldhouwers uit Zimbabwe workshops in Artis. De cursisten zochten uit de aangevoerde brokken serpentijn een steen uit en hakten onder begeleiding een vorm. Uitgangspunt: ‘de vorm van de steen geeft aan wat voor beeld er in zit, je hoeft het alleen nog maar uit te hakken.’ De workshops waren er volgens verslagen in ieder geval in de jaren 1995, 1996, 1998, 2001 en misschien vaker.

 

 

          

                    

 

                        boomerangkaart

 

 

Links: Een aankondiging in 1995, Bernard Matemera (1946-2002) en Bakari Manzi (1968-2002) van de Tengenenge-groep leidden de workshop. In 1998 nam Lazarus Gwasha van de Zvirimudombo-groep de honneurs waar, in 2001 Criswell Zantala van dezelfde groep.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Tengenenge

 

De beeldhouwgemeenschap Tengenenge (de naam betekent ‘het begin van het begin’) in Zimbabwe is in 1968 opgericht door de toenmalige tabaksplanter Tom Blomefield. Door de sancties van de VN tegen Rhodesië –het latere Zimbabwe- zou zijn bedrijf niet overleven. Hij zag zijn kans schoon, hij wilde al jaren kunstenaar worden en begon te hakken in de serpentine-steen (zeepsteen) van zijn land. Hij spoorde ook zijn arbeiders aan om beelden te hakken en de animo bleek groot onder zijn medewerkers en mensen uit de verre omtrek. Met de besten onder hen werkte Blomefield verder en bouwde een naam op met de groep in het gevormde kunstenaarsdorp Tengenenge.

 

Na een conflict in 1997 over commissiegelden heeft een groep zich afgesplitst en is verder gegaan als het collectief Zvirimudombo Sculptors.

 

 

 

 

 

 

 


 

Dierentuin Artis, Plantage Kerklaan, Amsterdam Centrum

 

Foto’s: juli 2017

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Startpagina Artis