Rossini

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gioacchino Rossini door Piet Esser, 1996

 

                                                 gipsmodel

 

 

 

 

 

 

Componist

 

In 1985 gaf de gemeente Utrecht met het idee een portretgalerij te vormen, een aantal beeldhouwers de opdracht een portret te maken van een beroemde componist. De beelden waren bestemd voor het Muziekcentrum Vredenburg. Esser begon aan een portret van de Italiaanse componist Rossini, maar hij was niet snel tevreden: Na vijf jaar heeft hij het opnieuw opgezet. In 1995 schreef ‘de Beeldenaar’: “Esser is al ruim tien jaar met zijn Rossini-portret bezig”. 

 

Esser heeft maar twee portretten van niet-Nederlanders gemaakt en ook de enige twee niet naar levend model: deze Rossini en begin jaren zestig de Zuid-Amerikaanse generaal Manual Piar. Maar, gaf Esser te kennen, dat was geen bezwaar. Hij kon alleen maar echt tot de vorm komen in afwezigheid van het model.

 

 

Gioacchino Rossini (1792–1868)

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Piet  Esser (1914 – 2004)

 

Esser noemde het beeldhouwen een ‘wanhopig vak’, het is ‘steeds kapotmaken en opnieuw beginnen’. Hij bleef trouw aan de figuratieve beeldhouwkunst. Op het einde van zijn leven constateerde hij met berusting dat zijn werk ‘tegenwoordig ouderwets’ bevonden werd.

 

Wikipedia

 

 

 

 

 

 


 

Museum Beelden aan Zee, Scheveningen Den Haag

 

Foto’s:  juli 2018

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Museum Beelden aan Zee