Verslagen

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Aqua e-motion door Myrthe Rootsaert & Lisetteh, 2017

 

 

 

 

                   Impressie van de beoogde situatie gephotoshopt in een winterfoto; Folder ‘Kunst op stapel’:

 

 

Onbalans

 

Over de opzet van de installatie van gevulde aquaria boven het water schreven de kunstenaars: “Aan de ene kant onttrekken we de natuur uit zijn bestaande positie en grijpen we in door het water en de waterplanten uit de gracht in de aquaria te plaatsen. Aan de andere kant willen we de natuur haar vrijheid in die positie teruggeven door haar in een menselijk idee van vrijheid te plaatsen; op de schommel. Op deze manier ontstaat er een spel van lucht, water en aarde waarin de natuurlijke elementen en het ingrijpen van ons als mens toch in balans lijken te zijn.”

 

“In balans lijken te zijn” schrijven de kunstenaars. De tekst bij de tentoonstelling: “In het werk van Lisetteh en Myrthe ontstaat er een spel tussen mens en natuur.” De werkelijkheid is een totale onbalans, een spel waarin zowel de stadsmens als de onttrokken ‘natuur’ kansloze verliezers zijn. De waterplanten in de aquaria zijn dood, het water is troebel en haalt in de zon ongetwijfeld een temperatuur van 25-30 graden of meer. De bakken zijn bijna leeg gedampt, de geur blijft de bezoeker gespaard.

 

Als het kunstwerk iets zegt, dan is het dat in de natuur niet straffeloos ingegrepen kan worden. Organismen die uit hun omgeving gelicht zijn, hebben zorg nodig, veel zorg, anders gaan ze ten onder of worden een plaag (zoals algengroei).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                 het is soms wel groen.. een monocultuur van algen

 

 

 


 

Myrthe Rootsaert & Lisetteh (1975)

 

www.myrtherootsaert.nl

 

 

 

 

 

 

 


 

Tentoonstelling Kunst op Stapel in de tuinen van Kasteel Stapelen, Boxtel

 

Foto’s: zomer 2017

 

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina Kunst op Stapel