Jonas in de baardwalvis

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jonas in de baardwalvis door Hildo Krop, 1935

 

Een van de decoraties aan de brug over het Westelijk Marktkanaal.

 

Curieus

Baardwalvis is synoniem voor baleinwalvis. In de bek bevinden zich hoornige strukturen die het plankton uit het water filteren. De baard van de gebeeldhouwde walvis is uitwendig, buiten de bek geplaatst. Een misverstand of misinterpretatie.

 

 

 

 

 

 


 

Hildebrand Lucien Krop (1884-1970)

 

In het begin van de 20e eeuw werden in Amsterdam veel bruggen gebouwd en verbouwd, het toenemende verkeer maakte brede vlakke bruggen noodzakelijk. Vaak werd sculptuur aangebracht typerend voor de Amsterdamse School. Voor meer dan twintig bruggen heeft Hildo Krop het beeldhouwwerk voor zijn rekening genomen.

 

Krop was van 1916 tot aan zijn dood stadsbeeldhouwer van Amsterdam. Een van zijn bekendste beelden is Berlage op het Victorieplein. Maar ook buiten de hoofdstad is werk van hem te zien: het monument op de Afsluitdijk, evenals de vrouwenfiguur die onderdeel is van het verzetsmonument in zijn geboorteplaats Steenwijk.

Toen Krop een keer met Zadkine door Amsterdam liep, waar ondertussen veel van zijn beelden stonden, riep deze uit: 'Nom de Dieu, tu dois être millionnaire'.

 

Krop werd een veelzijdig kunstenaar. Op een meubelfabriek leerde hij houtsnijden en van John Rädecker leerde hij steenhakken. Hij werkte ook als keramist. Krop maakte geen onderscheid tussen vrij en gebonden werk, maar zijn visie op kunst was wel onlosmakelijk verbonden met zijn kijk op de samenleving: ''Zodra je je op het terrein van de kunst beweegt, zeg ik gemeenschap.''

 

 

 

 

 

 

 


 

Westelijk Marktkanaal / Jan van Galenstraat

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Amsterdam: Hildo Krop

 

Buitenbeelden in Amsterdam: Flora & Fauna in beeld