Voluptueus en mager

 

 

 

 

 

 

 

 

Wachten op hoog water door Jan Ketelaar, 2018-2019

Wachtsjen op heech wetter

 

 

 

 De vrouwen staan voor welvaart en honger en voor een zoektocht naar balans en uitwisseling

 

 

 

Dikke en dunne

 

De kunstenaar heeft bijna 10 jaar gewerkt aan de beelden, oorspronkelijk waren ze bedoeld om het 30-jarig jubileum van Oerol in 2012 luister bij te zetten maar die datum is niet gehaald. In 2018 werd de voluptueuze dame geplaatst, in 2019 de magere.

 

Het verschil in gewicht tussen de dames is een pleidooi voor een betere verdeling, voor uitwisseling en voor het zoeken naar balans, zoals eb en vloed doen. Ketelaar: “De poolkappen slinken en de zeespiegel stijgt. De wereld staat in brand maar het leven gaat gewoon door. Hoe makkelijk zou je de hele boel om willen gooien. Gewoon ophouden met alle dingen die niet goed zijn voor mensen, dieren en planten. Als je erbij stilstaat denk je: ‘hoe kan de wereld zo zijn?’ Dat is Wachten op hoog water.”

 

Bron: een interview door Sabine Tienkamp, maart 2021, gepubliceerd op de website van friesland.nl:

 

 

 

 

 

 


 

Jan Ketelaar (1958)

 

www.janketelaar.nl

 

De beeldhouwer noemt zich geen kunstenaar maar potzenmaker. “Marcel Duchamp heeft ooit gezegd dat alles kunst is als jij dat vindt en Joseph Beuys vond dat iedereen een kunstenaar is maar dat soms zelf niet in de gaten heeft. Toen dacht ik: dan wil ik eigenlijk geen kunstenaar worden, maar een potzenmaker, iemand die serieuze grappen maakt. Dan hoef ik me niet met kunst bezig te houden en kan ik iedere dag doen waar ik zin in heb.” (uit het interview door Sabine Tienkamp, maart 2021)

 

 

 

 

 

 


 

Waddendijk bij Holwerd, Noordoost Friesland

 

Foto’s:  augustus 2021

 

 

Startpagina