Vondeling

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Anne Vondeling door Jentsje Popma, 1981

 

 

Verzetsman en politicus

 

Op 21 mei 1981 bericht de Leeuwarder courant dat de stad ter nagedachtenis van dr. Anne Vondeling (1916-1979) een monument krijgt. Het zal gemaakt worden door Jentsje Popma, beeldend kunstenaar te Leeuwarden, in opdracht van de [uit het verzet voortgekomen] stichting Je Maintiendrai-Friesland en de bv Friese Pers. De opdrachtgevers willen met deze portretbuste dr. Vondeling vooral eren als oud-verzetsman en politicus. Het ligt in het voornemen het beeld op 2 maart 1982 (als dr. Vondelings geboortedag herdacht kan worden) over te dragen aan de stad Leeuwarden, aldus de krant.

 

 

 

 

                                                                        bril in de hand

 

Functies

 

Het Nieuwsblad van het Noorden voegde 22 mei 1981 daaraan toe dat Vondeling twee jaar eerder bij een auto-ongeluk in België om het leven was gekomen, hij was toen fractieleider van de sociaal democraten in het Europees parlement. Vondeling was minister in verschillende kabinetten en lange tijd voorzitter van de Tweede Kamer. Ook in Leeuwarden vervulde hij vooraanstaande functies.

 

 

 

 

 

 

Beeld en beeltenis

 

De Volkskrant (13 februari 1982) sprak met Jentsje Popma. De beeldhouwer kreeg de opdracht een artistiek verantwoord maar wel gelijkend portret te maken. “Mooie opdracht, maar ja, dan bekijk je een massa foto’s, en het is altijd een man in een colbertjasje, en zo heel keurig. Dat geeft problemen voor de beeldhouwer. En het is altijd vervelend voor een beeldhouwer als de te verbeelden persoon er niet meer is. Je moet er dan hard aan werken om het te laten overkomen als een menselijk wezen.

 

De gelijkenis is belangrijk voor de mensen van nu. Maar over vijftig jaar staat het er nog, en dan moet het als beeld op zichzelf ook nog plezierig wezen om naar te kijken. Het is een strijd tussen beeld en beeltenis.”

 

 

 

 

 

 

                                                  roos, symbool van het socialisme

 

 

Bij de onthulling maart 1982 bestempelde de burgemeester Vondeling als Fries met de Friezen.

 

 

 


 

Jentsje Popma (1921)

 

Popma volgde opleidingen aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Rotterdam en de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam. De kunstenaar was tot 1968 ook als glaskunstenaar werkzaam, glas in beton, gezandstraalde ramen en gebrandschilderd glas in lood behoorde tot zijn werk. Als beeldhouwer maakte hij betonreliëfs, bouw-keramische reliëfs, koperplastieken, sgraffito’s en vrijstaand werk. In 1987 zette Popma een punt achter zijn monumentale werk, daarna is hij vooral als schilder actief.

 

Wikipedia                    www.jentsjepopma.nl

 

 

 

 

 

 

 


 

Leeuwarden, Nieuwestad / Kleine Kerkstraat

 

Foto’s: maart  2018

 

 

Startpagina