Oranje snavels, gele snavels

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De zwanen van Brugge Belvédère door Roger Raveel, 1971 / 1996

 

 

 

 

 

 

Grachtzwanen

 

Roger Raveel was schilder maar bouwde vanaf de jaren zestig vaak werken uit in de ruimte. Een deel van zijn oeuvre bestaat daarom uit objecten.

 

Raveel maakte in 1971 voor een triënnale in Brugge vier levensgrote platte houten knobbelzwanen en liet ze dobberen in de wateren van het stadje. De uitgespaarde en zwart omrande vierkanten in de lijven gaven verrassende doorkijkjes. Het werk was bedoeld als een aanklacht tegen de vervuiling die echte zwanen het leven onmogelijk maakte. Maar dat bleek een verklaring die er pas in tweede instantie aan gegeven werd. De kunstenaar gaf toe dat in eerste instantie de zwanen voor hem puur een poëtisch element waren. Politici verweten Raveel echter Brugge in een kwaad daglicht te stellen en lieten de vogels verwijderen. Maar het had effect gehad: de vervuiling werd aangepakt.

 

 

 

                                                                                Raveels zwanen te Brugge (Foto: NN Internet), 1996

 

 

Vijfentwing jaar later, in 1996, liet Raveel opnieuw vier zwanen te water in Brugge. Dit keer ter gelegenheid van een tentoonstelling aldaar. De zwanen waren replica’s van het vorige werk. “Als een zwaan sterft moet hij vervangen worden,” verklaarde de kunstenaar. Sinds 2008 zijn de zwanen neergestreken in het Grand Canal bij museum Belvédère in Heereveen, opnieuw ter gelegenheid van een expositie, maar hun verblijf is (behalve bij vorst) permanent.

 

 

Snavels

 

Een knobbelzwaan heeft een oranje snavel en Raveel gaf zijn vogels een natuurgetrouwe kleur mee gezien de foto’s van de zwanen uit 1996 die in 2015 in het Vlaamse Blankenberge tentoongesteld werden (hoewel er ook een veilingfoto van een Raveelse zwaan met gele snavel op internet te vinden is). Ook bij Belvédère hadden de zwanen in 2015 een oranje snavel, maar twee jaar later zijn ze van kleur verschoten: oranje is veranderd in, of vervangen door, geel.

 

 

 

 

                                                     Foto: januari 2015. De vogels lagen in 2015 ook dieper in het water

 

 

 

                                                                             Foto: augustus 2017

 

 

 

 

 

 

 


 

 Roger Raveel (1921-2013)

 

 Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 


 

Museum Belvédère, Heerenveen

 

Foto’s: augustus 2017

 

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld