Zeemijn

 

 

 

 

 

 

 

 

Monument voor de slachtoffers van een mijnontploffing, 2015

 

Op 10 september 1945 kwamen acht mannen om het leven in de Paesumerlannen bij de demontage van een aangespoelde zeemijn. Zeventig jaar later is het omhulsel van een (ander type) zeemijn geplaatst ter herinnering van het tragisch ongeval, het monument staat dicht bij de plek waar het gebeurde.

 

 

     

 

                                           Friesch Dagblad, 11 september 1945                                                             De Volkskrant, 12 september 1945

 

 

De slachtoffers waren vijf leden van een springgroep van de Koninklijke Marine en drie inwoners van Paesens, Alddyk en Marrum. De krantenverslagen uit die tijd vertelden dat het daarbij ging om de melder van de aangespoelde mijn Sjoerd Steegstra, zijn zoon Anne Steegstra en Harke Oosterling. De plaquette vermeld echter dat het niet Harke maar Douwe Oosterling betrof. Aan hem was de weg gevraagd en hij was meegelopen.

 

 

   

    

 

      verdwenen monument in Hoek van Holland

 

De leden van de springgroep kwamen uit Hoek van Holland. Voor hen is november 1945 in die plaats een monument onthuld, ook een zeemijn. Dit monument is echter bij de uitbreiding van de Nieuwe Waterweg in 1965 verwijderd en niet meer teruggeplaatst.

 

 

 

 

 

 

 

 


 

Paesens, aan het einde van de Lytse Wei tussen Paesens en Alddyk

 

Foto’s: augustus 2021

 

 

Startpagina