de Anti-facist

 

 

 

 

 

 

 

 

 

de Anti-facist door Leo Braat, 1936 / 1966

 

 

 

Het beeld is een monument voor  Willem Kraan, een van de initiatiefnemers van de Februari-staking in 1941. Hij werd gefusilleerd in 1942.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De buste is geen portret van Kraan. Braat heeft het beeld in 1936 gemaakt en stelt waarschijnlijk een strijder uit de Spaanse burgeroorlog voor. Bij de rechterschouder staat ‘aan de onbekende soldaat’. Voor de plaatsing in 1966 is het in brons gegoten.

 

 

 


 

Leo Braat (1908 – 1982)

 

Braat is vooral bekend gebleven als publicist. Voor de oorlog werkte hij als beeldhouwer in steen, na de oorlog overwegend in hout vanwege tbc. Zijn oeuvre bestaat voornamelijk uit kleinplastiek.

 

Wikipedia

 

 

Geen miezerig mannetje

 

Bij zijn overlijden schreef Jos Haagmans in de ‘Waarheid’ o.a.:

Een citaat van C.J. Kelk: “… een grote gestalte met een groot hoofd, een grote mond en grote ogen, iemand die voor het vaderland weg en tamelijk luid aan iedereen vertelt wat hij heeft meegemaakt en zich zelden geneert, (…) want Braat is nu eenmaal de geboren tegenhanger van een miezerig mannetje”.

 

“Geen miezerig mannetje”, “een van de laatste vertegenwoordigers van de bohemien-kunstenaars”, “een verzetsman van nature uit, altijd geneigd de tegenovergestelde kleur aan te nemen”, “een man van uitersten”, “een pathetisch mens”. Karakterschetsen, ook van anderen en uitspraken over zichzelf. Het heeft allemaal iets waars.

 

Braat was een beweeglijk man, iemand die bezetenheid miste zich op een ding te richten. Iemand die niet koos tussen zijn beeldende kunst en zijn schrijvende kunst.

 

Zijn beeldend werk was aanvankelijk neo-classistisch. “Dat was een keurslijf”, zei hij in een interview. “In mijn atelier stond ik mij te vervelen, te geeuwen. Pas op oudere leeftijd heb ik mijzelf als beeldhouwer gevonden.” Later was zijn werk expressionistisch, afgewisseld met non-figuratieve perioden.

 

 

 

 

 

 

 


 

Burgemeester de Vlugtlaan / hoek Willem Kraanstraat

 

Foto’s: februari 2008

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

Buitenbeelden in Amsterdam Slotermeer / Geuzenveld