Heugemer pony’s

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heugemer pony’s door Tom Claassen, 2008

 

Een nieuw ras raspaardjes

 

 

Betonnies

 

Het formaat en het materiaal is essentieel voor de beelden van Tom Claassen. De beeldhouwer:  “De pony’s die ik voor het Heugemerveld in Maastricht heb gemaakt bijvoorbeeld, die zijn lekker lomp, net als mijn auto’s. Weinig detaillering. Dat kun je niet met hout doen. Maar ook niet met steen. Dan lijkt het wel een begraafplaats. Beton was het beste materiaal. Ik houd van

beton, het heeft iets industrieels en tegelijkertijd is het perfect glad, warm en aaibaar. Er staan er dertien en ze worden de ‘betonnies’ genoemd.” Maar om ze niet te aaibaar te maken, om de beelden niet te laten verworden tot knuffels, laat Claassen dikke gietnaden zitten. Daarmee blijft het maakproces zichtbaar.

 

 

 

 

 

 

Twee van de drie

 

Bovenstaande uitspraak deed Claassen in het tijdschrift Kunstbeeld mei 2010. Of de verslaggeefster heeft het aantal paardjes niet goed verstaan, of de kunstenaar heeft er drie aan het totaal toegevoegd. In Maastricht staan sinds 2008 niet dertien maar tien pony’s. Twee van de missende dieren blijken afgedwaald naar de Veluwe, ze staan vanaf najaar 2010 bij de achteringang van het beeldenpark.

 

 

 


 

Tom Claassen (1964)

 

www.tomclaassen.com            Wikipedia

 

 

 

 

 

 

 


 

Museum Kröller Müller,  Otterlo, de Hoge Veluwe:   Wikipedia

 

Foto’s:  mei 2011

 

 

Startpagina Buitenbeeldinbeeld

 

 

Startpagina beeldenpark Kröller Müller