Vleugels

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Liggend zitelement door Gerard Bruning, 1968-1970

 

 

 

Vlindervleugels

 

Het werk doet denken aan het beeldje ‘Vlindergraf’ dat Bruning in 1966 maakte. Mogelijk is het zitelement, waarop niet comfortabel gezeten kan worden, een uitwerking van het vlindermotief waar vooral vleugels belangrijk zijn.

 

Vliegen en vleugels

 

In de jaren zestig richtte beeldhouwer Gerard Bruning zijn aandacht op mythologische figuren als Europa op de stier en Leda met de zwaan. Icarus, de mens die wilde vliegen, maakte hij voor de stad Nijmegen. Vleugels en vliegen hielden zijn belangstelling.

     

 

       Vlindergraf, 1966

 

 

 

 

 

 

Weinig woorden

 

Bruning praatte weinig over zijn ideeën, hij repte van “de hopeloosheid van het rennen van de woorden achter het denken”. Het tijdschrift ‘Ons Erfdeel’ verwoordde het in een artikel uit 1975 over Bruning zo: “De beeldhouwer reserveert zijn gesprek voor het gips dat zijn handen lange tijd animerend toespreken en voor de steen, die aanhoudend en indringend wordt beklopt, -zó lang tot ze allebei hun taal spreken. Elk beeld draagt zijn eigen wijsheid mee; daarom is hun maker ontslagen van eksegese.”

 

 

 

 

 

 

Het kunstwerk is herplaatst in 2011 op deze locatie na diefstal van het bronzen beeld "Het Paard" dat er stond. Herplaatsing is uitgevoerd in overleg met de buurtbewoners, het zitelement stond voorheen in Demer, een winkelstraat in het hart van Eindhoven.

 

 

 


 

Gerard Bruning (1930-1987)

 

Gerard Bruning was beeldhouwer, schrijver, graficus, fotograaf en schilder. Hij was de zoon van de katholieke dichter en essayist Henry Bruning (geboren 1900). Hij volgde een opleiding aan de Kunstacademie in Arnhem. Bruning woonde in Cuijk, in1958 ontving hij de Karel de Grote Prijs van de gemeente Nijmegen voor beeldhouwkunst en toegepaste kunst.

 

Wikipedia          Ons Erfdeel’ in 1975 over Bruning

 

 

 

 

 

 

 


 

Anne Frankplantsoen aan de Jacob Catslaan, Eindhoven

 

Foto’s: januari 2014

 

 

Startpagina