Hellehond

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hellehond door Dirk Verberne, 2013

 

 

Koningswoningen

 

Langs de Koolweg in Helenaveen is een Mijmerplek ingericht op een locatie waar ooit een koningswoning heeft gestaan. Koning Willem III (1817-1890) had een band met het gebied en werd in 1886 beschermheer van een maatschappij die de turf exploiteerde. Hij schonk geld om een aantal woningen te bouwen die in de volksmond het predikaat koningswoningen kregen. Bij de woningen werd ook een boomgaard met fruitbomen en een notenboom aangelegd. Een grote veenbrand in 1921 verwoestte verschillende koningswoningen. Ter herinnering is op de Mijmerplek de contour van de daar in de as gelegde koningswoning uitgegraven en rondom is de boomgaard hersteld. In de huisput grauwt een vervaarlijke hond naar de bezoeker.

 

 

Moeizame postbezorging en blerrende geiten

 

 

        

 

                  Het Volk, dagblad voor de arbeiderspartij; 20-8-1921                                   Het Vaderland; 21-8-1921

 

 

 

 

 

Gloeiende hond

 

De Peel met zijn woeste en moerassige gronden kent veel oude verhalen over ridders, weerwolven en duivels. De duivel zou zich er dagelijks wassen waardoor het peelwater pikzwart is. Hendrik Toonen woonde rond 1900 in een van de later afgebrandde koningswoningen langs de Koolweg. Hij duikt op in het boek 'Spokerijen in de Peel' van Leo Kluytmans als Heintje T. in een verhaal waarin hij een ontmoeting heeft met de 'gloeiende hond' (de hellehond) op een bruggetje over de Helenavaart.

 

Kunstenaar Verberne smeedde in het gloeiende smidsvuur de hellehond ter nagedachtenis aan deze legende en wat in een krantenbericht werd omschreven als de “razende hel van vuur” uit 1921.

 

 

 

 

 

 

 


 

Dirk Verberne (1982)

 

www.dirkverberne.nl

 

Verberne is werkzaam als kunstsmid en studeerde af aan de  Design Academie Eindhoven op het onderwerp ‘Man and Mobility’. Hij is geboren en getogen in het Peelgebied. De verhalen, geschiedenis en mythen van de Peel hebben zijn warme belangstelling en zijn een bron voor zijn werk. 

 

 

 

 

 

 

 


 

Koolweg, Helenaveen (NBr)

 

Foto’s:   januari 2014

 

 

Startpagina